На източното крайбрежие в САЩ ще бъде затворен най-големият нефтопреработващ завод

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
454
article picture alt description

Американската компания Philadelphia Energy Solutions (PES) планира да затвори нефтопреработващият си комплекс, който е най-големият на източното крайбрежие на САЩ. Това е съобщил кметът на Филаделфия Джим Кени в социалната мрежа Twitter.

“Днес PES потвърди плановете си за затваряне на нефтопреработващият завод през следващия месец,. Разстроени сме от това решение и сме готови да подкрепим работещите в компанията и другите фирми, които ще бъдат засегнати от това решение“.

Нефтопреработващият завод се намира в южната част на Филаделфия и произвежда от порядък ана 335 хил. барела нефтопреработващи продукти на ден, като обезпечава 3 % от нуждите от бензин в район. Неотдавна в завода избухна пожар, който доведе до спиране на работата.

Затварянето на нефтопреработващият завод говори за значителните проблеми, които изпитват нефтопреработващите компании в североизточната част на САЩ, пише Bloomberg. До тях не достигат нефтопроводите от основните нефтодобивни щати Тексас и Северна Дакота, затова те получават американския петрол в цистерни по ж.п. Линиите или ги доставят с петролни танкери.

Освен това в страната действа и остарял закон за търговския флот от 1920 г., който гласи, че претоварването на товари между пристанищата в САЩ може да се осъществява само от кораби, плаващи под американско знаме, построени в американски корабостроителници и принадлежащи на американски граждани и обслужвани от екипажи, състоящи се от граждани на САЩ. На тези изисквания отговарят много малко кораби и цените на корабните товари са много високи.
Поради това компанията от Филаделфия е принудена да внася по-скъп петрол от Западна Африка и Северна Европа, което се отразява негативно на неговата рентабилност. Новината за затварянето на нефтопреработващият завод се отрази негативно на цената на петрола сорт WTI, който вчера поскъпна съществено – към 59,5 долара за барел.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща