Морската част на газопровода „Северен поток 2“ е готова до 60 %

"Газпром" е построил и 2156 км от "Силата на Сибир"

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
246
article picture alt description

„Газпром“ е положил по дъното на Балтийско море около 60 % от общата дължина на морската част на газопровода. Това е заявил заместник-председателя на „Газпром“ Олег Аксютин в понеделник в ефира на телевизия „Россия-24“.

„Готовността на морската част е от порядъка на 60 %. Всички дейности, които се извършват за свързване на сухопътната и морската част са изпълнение през  немска страна още през миналата година. Там се извършват дейности за изграждане на приемен терминал. Сега такива дейности се извършват и на наша територия, руска. Точно в началото на  юли започнахме изпълнение на тази операция по издърпване на газопровода, който съединява сухопътната и морската част. Сега дейностите са в ход“, цитира думите на заместник-председателя на „Газпром“ агенция ТАСС.
Аксюютин е отбелязал също така, че „Северен поток  2“ се строи по сроковете, определени по проекта.

Заобикаляне на водите на Дания

Трасето на „Северен поток 2“ може да се увеличи с 34 км в случай на липса на разрешение от Дания. При настоящата скорост на строителството този участък може да бъде построен за седмица, е добавил Аксютин.

„Що се касае до удължаването на трасето, това са плюс около 34 километра. Дали е много или малко, мога да кажа така: днес скоростта на тръбополагащият кораб, който се занимава с полагането на самият газопровод е някъде от около 4 до 5 км на ден. Тоест, това е примерно допълнителна работа от седмица“, е казал той.

 

„Газпром“ е построил също така и 2156 км от газопровода „Силата на Сибир“ , по който се планират доставки на газ за Китай. Компанията е провела изпитания на 90 % (1950 км) от газопровода и планира да започне запълването му с природен газ.

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща