МВФ: Световният БВП може да се понижи с 0,5 % през 2020 г. заради търговските войни

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
406
article picture alt description

Световният БВП през 2020 г. може да се понижи с 0,5 % , или с 455 млрд. долара поради търговските войни, водени от САЩ с Китай и други страни от света, съобщава Международният валутен фонд (МВФ). Принципната заплаха произтича от продължаващото напрежение в търговията“, се казва в изявление на директора на МВФ Кристин Лагард. Тя добавя, че американо-китайската война може да „остави сериозна дупка“ в световната икономика.
В изявлението се отбелязва, че са необходими решителни мерки, които да предотвратят придвижването на световната икономика към нова криза. Лагард в края на миналата седмица взе участие в съвещание на министрите на финансите и шефовете на централните банки на Г20 в японския град Фукоука.  


В изявление от форума се отбелязва, че „Особено важно е това, че напрежението в търговията и в областта на геополитиката става все по-сериозна“, като се посочва, че участниците „са готови да предприемат решителни мерки“ при необходимост. Според източници обаче крайната формулировка от форума е била значително смекчена по настояване на американската страна, като първоначално е звучала „спешна необходимост от разрешаване на търговските търкания“ . Министърът на финансите на САЩ, както се твърди обаче е заявил, че не е съгласен с изводите и в това изявление и в изявлението на Лагард. „Ясно е, че се наблюдава забавяне в икономиката  Европа, забавяне в Китай, забавяне в други райони в света. Не мисля, че това е следствие от напрежение в търговските отношения. Това забавяне започна още през миналата година“, е казал Мнучин.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща