Макрон подкрепя идеята на Тръмп да поканят Русия на срещата на Г-7 през 2020 г.

Икономика / България
Галина Александрова
190
article picture alt description

Президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепя американския си колега Доналд Тръмп в неговия стремеж за връщане към формата Г-8 с участието на Русия. Това предаде агенция ТАСС, като се позова на телевизия Си Ен Ен, която цитира източник от администрацията на Тръмп, съобщава БТА.

Според Си Ен Ен лидерите на САЩ и Франция са провели във вторник вечерта телефонен разговор, по време на който са изразили съгласие, че участие на Русия в срещата на върха на "Голямата седморка" (Г-7) през 2020 г. би било целесъобразно.

Според източника на Си Ен Ен Макрон предложил Русия да бъде поканена през 2020 г.

Американският президент Доналд Тръмп заяви във вторник, че би се отнесъл много благосклонно, ако някой предложи връщане към формата Г-8 с участието на Русия, предадоха световните агенции.

Пред журналисти в Белия дом Тръмп каза, че Русия често е тема на разговорите, които той и лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония водят, когато се срещат ежегодно като група. Американският президент направи това изявление, преди да замине за Франция в събота за тазгодишната среща на Г-7 - групата на седемте най-развити индустриални страни в света.

През март 2014 г. по предложение на предшественика му Барак Обама лидерите изключиха Москва от Г-8, след като Русия анексира Крим. Доналд Тръмп каза, че Обама е настоял за изключването на Русия, защото Путин го "надхитрил".

Тръмп направи подобен коментар за завръщането на Русия в групата и преди срещата на върха миналата година, но нищо не излезе от това, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БНР.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща