Заседанието на министерската комисия за мониторинг към ОПЕК+ ще се състои на 12 септември

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
199
article picture alt description

Заседанието на министерската мониторингова комисия към ОПЕК+ ще се състои на 12 септември в Абу Даби, като на нея ще бъде обсъдена ситуацията на петролния пазар, става ясно от съобщение на министъра на енергетиката на ОАЕ Сухейл ал-Мазруи в Twitter.

„JMMC (министерската комисия за мониторинг) ще се срещне в Абу Даби на 12 септември, за да анализира ситуацията на петролния пазар и да даде необходимите препоръки за запазване на балансирането на пазара“, отбелязва министъра. Според него фундаменталните фактори на пазара на петрол, сред които и търсенето са в добро състояние, а излишъкът от запаси намалява.

„Фундаменталните фактори на пазара на петрол са в добро състояние, търговският излишък от запаси продължава да намалява, търсенето остава стабилно. Уверен съм, че ОПЕК+ ще продължи да спазва строго съгласуваните нива на добив“, пише министъра в Twitter.

В петък по време на търговията подемът на петролния пазар се засили, но това не е достатъчно за завършване на седмицата в „зелената зона“, поради срива през първите три сесии през седмицата. Октомврийският фючърс за петрола сорт Brent към края на деня расте с плюс 1,91 % - до 58.50 долара за барел. Договорът за септември за петрола сорт  WTI на NYMEX нараства с плюс 3,49 % и е на ниво от 54.44 долара за барел.

От началото на седмицата обаче поевтиняването при Brent е от порядъка на 5,2 %, а на WTI – с 2,4 %.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща