Завършиха дейностите по морската част на газопровода Balticconneсtor

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
442
article picture alt description

Дейностите, свързани с изграждането на морския участък на газопровод Balticconneсtor,  който ще свързва  Естония и Финландия завършиха в понеделник, след като тръбата беше изведена на брега на естонския полуостров Парки, съобщава пресслужбата на енергийната компания Elering.
“За издърпване на част от тръбата от половин диаметър на земята на дължина от един километър е използвана 500-тонна лебедка. Цялата операция отне около ден“, се отбелязва в съобщението. Според него през лятото се очаква морският участък да бъде подложен на изпитания.

Balticconnector е първият газопровод между Естония и Финландия, който обединява газовите мрежи на двете страни. Дължината на газопровода е 150 километра, от които 77 километра минават по дъното на морето, 22 километра се простират на сушата във Финландия и 47 километра минават през Естония. Освен това ще бъдат построени компресорни станции по двете страни на Финландския залив. Проектът се планира да бъде завършен окончателно през 2020 година.

Газопроводът осигурява възможност за обмяна между разпределителните мрежи на Естония и Финландия до 7,2 млн. куб м газ на ден. Предполага се, че проектът ще повиши надеждността и сигурността на енергоснабдяването в целия регион. Стойността на проекта е около 300 млн.евро, от които ЕС осигурява 206 млн. евро.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща