ЕС ще диверсифицира газоснабдяването си благодарение на ТАР

Енергетика / Свят
3E news
601
article picture alt description

Европейската комисия приветства началото на експлоатацията на Трансадриатическия газопровод (ТАР), заяви официалният представител на комисията Тима Макфий.

„Този газопровод от региона на Каспийско море ще засили конкуренцията. С него ще се  диверсифицират снабдяването си с газ първо Гърция, България и югоизтока на Европейския съюз“, заяви прессекретарят на брифинг в Брюксел.

По думите му, това е „много добра новина“ за Европейския съюз.

По-рано министерство на енергетиката на Азербайджан съобщи, че доставките на азербайджански газ за Европа ще започнат в края на 2020 година.

„Проектът е готов за търговска дейност и търговското транспортиране на азербайджански газ за Европа ще започне в края на тази година“, се казва в съобщение на министерството.

Консорциумът TAP AG съобщи на 13 октомври 2020 г. за завършване на строителството на газопровода. Общата дължина на съоръжението е 878 км, от които 550 км минават през северната част на Гърция, 215 км през територията на Албания, 105 км – по дъното на Адриатическо море и 8 км – през територията на Италия. ТАР е последната част от проекта „Южен газов коридор“, предназначен за доставка на азербайджански газ за Европа.

Капацитетът на газопровода е за 10 млрд. куб м газ годишна с възможност за удвояван. Стойността на проекта е 4,5 млрд. евро.

С изграждането на отклонението от ТАР - газопроводът IGB азербайджанският газ ще достига и до България.   

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща