Експерти: Катар няма да може да доставя скоро газ за Украйна

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
281
article picture alt description

Катар през следващите години няма да може да доставя газ за Украйна до увеличаване на мощностите си за производство на LNG. По-добре би било украинската страна да се договори с „Газпром“. Това смятат анкетирани от РИА Новости международни експерти.


В края на юли директорът на компанията „Оператор на газотранспортната система на Украйна“ Сергей Макогон заяви, че страната разработва възможността да започне от 2020 г. внос на втечнен природен газ от Катар. Той споменава, че през лятата катарски газ е бил доставен на LNG-терминал в Гърция на кораб клас Q-Flex, който може да превозва над 210 хил. кубика втечнен газ. Катарската компания Qatargas засега не коментира пред РИА Новости изявлението на украинската страна за възможни доставки на LNG.

“Докато Катар не увеличи производството си на втечнен природен газ от настоящите 70 млн. тона годишно до 110 млн. тона, което се предполага, че ще стане през 2025 г., страната няма да може да доставя газ, който би бил насочен към Украйна. Сега основният експорт на LNG от Катар е за Азиатско-Тихоокеанския регион“ - казва за РИА Новости експертът от нефтогазовия сектор и гост – лекторът, професор по икономика и енергетика в Europe business school (ESCP) в Лондон, доктор на науките Мамдух Хасан Салам. Според него много по-добре и по-евтино за Украйна е не да разчита на доставки на газ от Катар, а да „уреди по извънсъдебен ред разногласията си с „Газпром“, така че руската компания да продължи да транзитира газ за ЕС през Украйна дори и след завършване на проекта „Северен поток 2“ в края на тази година“.


От своя страна, гостуващ експерт от Международната фондация за енергетика и устойчиво развитие на името на Абдула бин Хамад ал-Атия, Тарек ал Шейх също казва пред РИА Новости, че „всички изявления на Украйна за доставки на LNG от Катар не са реални и по своята същност са елемент на политика с цел натиск на Русия и получаване от нея на отстъпки в началото на преговорите по нов газов договор.


„Украйна няма терминал за прием на LNG. Катар и досега не успява да реши въпроса с доставки на LNG в такива държави като Унгария и Хърватия, въпреки, че имал LNG-терминал в Италия и за нея това било много по-лесно отколкото доставки за Украйна“, казва той.


Действащият договор за транзит на руски газ през Украйна изтича в края на тази година. Русия, Украйна и Европейската комисия трябва да проведат през септември тристранни преговори за транзита на газ, но също така и за доставките за украинската страна.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща