Европа засилва натиска върху президента на САЩ преди срещата за климата

Енергетика / Свят
3E news
976
article picture alt description

Европейски политици, компании и синдикати призоваха днес САЩ да намалят емисиите с парников ефект поне с 50 процента през това десетилетие, предаде Ройтерс. Така те засилват натиска върху администрацията на президента на САЩ Джо Байдън преди срещата за климата идната седмица, предава БТА. Очаква се най-голямата световна икономика да представи целта си съкращаване на вредните емисии на виртуалната среща на световните лидери на 22 април, чийто домакин е Вашингтон. Подобен ход може да стимулира най-големите емитенти рязко да съкратят вредните си емисии, което е необходимо, за да се избегне катастрофално климатично изменение.

Ние, европейски политици, главни изпълнителни директори, бизнес организации, синдикати и мозъчни тръстове, призоваваме САЩ да приемат цел за съкращаване с поне 50 процента на емисиите с парников ефект до 2030 година спрямо равнищата от 2005 година. Това заявиха в съвместно комюнике 107 личности и организации, подписали призива към американския президент.

Сред тях са около 20 законодатели от ЕС и 50 главни изпълнителни директори, сред които Алън Джоуп от Юниливър (Unilever), Хелена Хелмерсон от Ейч енд Ем (H&M) и шефът на отдел "Бизнес операции" в Гугъл (Google) Мат Бритин.

Те призоваха за по-голямо трансатлантическо сътрудничество, тъй като ЕС преследва свой план за елиминиране на нетни емисии до 2025 година и съкращаването им с поне 55 процента до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година. Тези ангажименти на Брюксел надминаха амбициите на други големи икономики.
За да бъдат постигнати тези цели, ще се необходими огромни инвестиции във възобновяеми енергии, индустриални технологии за съкращаване на въглеродни емисии и транспорт с нулеви емисии, отбелязва Ройтерс.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща