Доставките на петрол по тръбопровода Дружба до Полша се възобновяват на 10 юни, на 1 юли ще работят и трите линии на газопровода

Русия преговаря с Полша за компенсациите за некачествено гориво по петролопровода

Енергетика / Свят
Галина Александрова
623
article picture alt description

WARSAW, Jun 3 / Prime /. Доставките на петрол през тръбопровода Дружба до Полша ще се възобновят на 10 юни, а на 1 юли ще започнат да работят и трите линии на газопровода, заяви полският оператор на петролопровода PERN.

"Частичното възобновяване на доставките на суровини от Русия през тръбопровода" Дружба "ще се състои на 10 юни. На 1 юли всички три нишки от газопровода ще бъдат включени в текущата операция", се казва в доклада след разговорите в Москва.

Също така в доклада се казва, че страните по преговорите "се споразумяха за процедура за разглеждане на искания за петролни рафинерии, които получават суровини от Русия". В допълнение, PERN съобщава, че по време на преговорите Транснефт потвърди намерението си да "компенсира справедливо направените претенции" и в момента е в процес на почистване на тръбопровода. Според PERN в преговорите са участвали представители на фирми от полската, руската и германската страна: търговци, доставчици и петролни рафинерии. На срещата присъства и заместник-министърът на енергетиката на Русия Павел Сорокин.

През април замърсените с хлориди суровини попаднаха в тръбопроводната система „Дружба“, която се използва за износ на петрол от Руската федерация през Беларус към европейската посока. Полша и Украйна спряха да приемат петрол на 24-25 април. През месец май в Беларус, Украйна и по-късно в Словакия, Чешката република и Унгария се възобновява изпомпването на "чиста" петрол от Руската федерация. За да почисти площадката до Полша, която трябва да бъде завършена до 10 юни, Беларус започна да транспортира замърсеното масло по една от линиите на Дружба обратно към Руската федерация.

Участниците в преговорите за ситуацията с тръбопровода "Дружба", проведен в Москва на 3 юни, не обсъдиха конкретни суми за компенсация поради замърсяване с петрол, но беше постигнато концептуалното споразумение за процедурата за получаването им с чуждестранни получатели на руски петрол, каза по-рано заместник-министърът на енергетиката Павел Сорокин. Според него "всички страни" участваха в преговорите: "Транснефт" и операторите на секции "Дружба" в други страни, големите руски петролни компании, включително "Роснефт", и европейските петролни получатели, включително полски "Орлен" и френски "Тотал".

Междувременно в Москва започнаха преговори за компенсациите, които Русия дължи на Полша за доставката на некачествено гориво по петролопровода „Дружба“. Говорителят на "Транснефт" Игор Дьомин обеща, че на 8-9 юни ще бъде възобновено подаването на петрол, който отговаря на стандартите за качество. 

На 19 април беларуската компания "Балнефтехим" обяви, че руската страна подава по петролопровода „Дружба“ некачествена суровина. Няколко дни по-късно Беларус спря транзита за европейските потребители.

Проверка на "Транснефт" показа, че на територията на Самарска област горивото е умишлено замърсено. Следственият комитет на Русия разкри, че организирана престъпна група е източвала петрол от тръбата и го е заменяла с хлорорганични съединения.

Финансовият директор на компанията „Петронефт актив“ и заместникът на генералния директор по техническите въпроси бяха обвинени в кражба в особено големи размери и повреждане на магистрален петролопровод. Двамата бяха обявени за издирване, а четирима техни предполагаеми съучастници, сред които и генералният директор на фирмата – задържани. Те ще останат в ареста до 29 юни, когато ще бъде гледана мярката им за неотклонение. Източването е продължило от август 2018 до април тази година.

Руското министерство на енергетиката изчислява на 100 милиона евро щетите от двуседмичното спиране на транзита за европейските потребители. Ресорният министър Александър Новак изрази надежда, че замърсеният петрол все пак ще бъде продаден с отстъпка в цената. Петролопроводът „Дружба“ преминава през територията на Беларус, където се разделя на две линии: едната продължава към Полша и Германия, а другата – към Унгария и Словакия през Украйна.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща