Двойно поражение за Джонсън - за Брекзит и за предсрочните избори

Икономика / България
Галина Александрова
200
article picture alt description

Британските депутати гласуваха отлагане на Брекзит и отхвърлиха предложението на премиера за предсрочни избори в средата на октомври. Това ще принуди Борис Джонсън да поиска от ЕС забавяне на Брекзит до 31.01.2020. Премиерът настоя, че сега трябва да има общи избори.

Но неговото желание за провеждане на предсрочни избори на 15 октомври се провали поради липса на подкрепа от страна на опозицията. Предложението на премиера за предсрочни избори не успя да постигне необходимото мнозинство от две трети, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Така премиерът Борис Джонсън се сблъска с двойно поражение в Камарата, след като депутатите отказаха и предложението му за общи избори.

Законопроектът, който се стреми да предотврати излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври мина през Камарата на общините и сега предстои да бъде разгледан от Камарата на лордовете.

Как британските вестници отразиха този важен ден в парламента:

„Дейли мирър“ използва своята първа страница, за да обяви г-н Джонсън за „най-лошия премиер на Великобритания“.

Образът на това, което вестникът нарича „надут” г-н Джонсън, гледащ надолу, запълва първа страница. Тереза Мей се усмихва от вмъкната снимка.

По-анимирана снимка на премиера запълва заглавната страница на „Дейли експрес“. “Борис призовава „властта на хората“ към избори“ е заглавието.

Вестникът цитира Джонсън, който определя като “извънреден акт на малодушие” решението на Джеръми Корбин да не подкрепи общи избори, докато законопроектът, предназначен да помогне за предотвратяване на Брекзит без сделка, не бъде приет.

Първите страници на „Дейли мейл“ и „Сън“ се фокусират върху определението на Борис Джонсън, който нарече Джеръми Корбин „пиле“ /страхливец – бел. ред/, заради отказа му да подкрепи общите избори.

„Сън“ стига до наслагване на лицето на лидера на лейбъристите върху пиле, заедно със заглавието „Това ли е най-опасното пиле във Великобритания?“.

Междувременно „Дейли телеграф“ избира заглавието „Лицемерът“ Корбин отхвърля изборите, за да прекъсне задънената улица “.

Първите страници на „Гардиън“ и „Файненшъл таймс“ съобщават, че премиерът е притиснат в ъгъла от депутатите след загубата в Камарата на представителите вчера

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща