Германия окончателно прекрати добива на уран

Енергетика / Свят
3E news
336
article picture alt description

Производството на уран в Германия най-накрая остава в миналото: днес следобед последнo транспортно средство трябва да напусне територията на държавната компания Висмут (Wismut GmbH) в Кьонигщайн, югоизточно от Дрезден, информира ДПА, цитирана от БТА. След 75 години това бележи края на важна част от германската история, започнала по време на Студената война и продължаваща да оказва влияние и днес, обясниха от компанията. Германия вече не е в списъка на страните производителки на уран.

Последната пратка включва 19,5-тонна смес от вода и уранов оксид - уран, който е отделен при пречистване на вода в завода в Кьонигщайн и съхранен в два силоза.
Урановата смес се продава на американската компания Нюклиър фюелс (Nuclear Fuels) от 1997 година. Под надзора на Европейската общност за атомна енергия (Евратом) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) двата силоза бяха изпразнени за последен път.

Планираното производство на уран приключи в Германия през 1990 година, но при операция в Саксония и Тюрингия бяха произведени още 3350 тона.
Уран ще се произвежда и в бъдеще, но количествата са толкова малки, че разделянето вече няма смисъл. До 1990 година Източна Германия е четвъртият по големина производител на уран в света, припомня агенцията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща