Великобритания има нужда от 40 гигавата нови базови мощности до 2050 г.

Икономика / България
Георги Велев
228
article picture alt description

Независимо дали от АЕЦ или от електроцентрали, оборудвани с техника за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), Обединеното кралство ще се нуждае от до 40 гигавата нови базови мощности с ниско съдържание на въглерод, за да постигне целта си за нулеви емисии парникова газове до 2050 година. Това стана ясно от думите на Грег Кларк, който преди дни беше заменен като държавен секретар по бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на Великобритания. Кларк, който е един от хората, предложили нови ядрени проекти да се финансират по модела на регулаторната база на активите (RAB), коментара това по време на среща с индустрията, предаде www.edie.net.

Осем АЕЦ от ядрения флот на Обединеното кралство, които са с общ капацитет от 9 гигавата, се планира да бъдат затворени до 2035 година. Засега на Острова обаче се изгражда само една нова атомна електроцентрала в Съмърсет – АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, с капацитет от 3,2 гигавата.
През последната година японските компании Toshiba и Hitachi отложиха плановете си за изграждане на три ядрени централи във Великобритания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща