АЕЦ „Олкилуото“ 3 във Финландия ще започне да работи през юли 2020 г.

Климат / България
Маринела Арабаджиева
323
article picture alt description

Дългоочакваният Трети енергоблок на АЕЦ „Олкилуото“ във Финландия ще започне да произвежда електроенергия през юли 2020 година, съобщиха от компанията оператор на централата Teollisuuden Voima Oyj (TVO). Оттам анонсираха, че според плановете на консорциума „Арева-Сименс“, който изгражда атомния реактор, през януари догодина той ще бъде зареден с ядрено гориво.

Първото свързване към енергийната мрежа ще бъде факт през април 2020 г., а през юли се очаква да започне производство на електроенергия, съобщава агенция Ройтерс. Забавянето от първоначалния график на строителството на АЕЦ „Олкилуото“ 3 с реактор ЕRP е над 10 години. Подобен реактор, който е в процес на изграждане от енергийната компания EDF във френската АЕЦ „Фламанвил“, също изостава с години, а разходите по реализацията на проекта се увеличават заради редица технически проблеми, включително слаби места в стоманата и дефектни заварки.

В АЕЦ „Тайшан“ в Китай първият реактор в света тип ERP влезе в търговска експлоатация през декември 2018 г. Френската EDF изгражда два подобни реактора и за АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ във Великобритания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща