ČEZ ще инвестира около 2 млрд. евро за удължаване експлоатацията на АЕЦ Дуковани до 2047 г.

Енергетика / Свят
3E news
581
article picture alt description

Енергийната компания ČEZ ще инвестира около 55 милиарда крони (2,05 милиарда евро) за удължаване на експлоатацията на съществуващите четири енергоблока на АЕЦ „Дуковани“ за период от 25 до 27 години. Цената на модернизацията на централата в момента е 1,5-2 милиарда крони годишно и постепенно ще се увеличава, съобщи пред журналисти директорът на АЕЦ „Дуковани“ Роман Гавлин. Той припомни, че в момента е в ход подготовка за изграждането на нов енергоблок на съществуващата площадка.

Действащите енергоблокове на АЕЦ „Дуковани” са пуснати в експлоатация в периода 1985 г. - 1987 г., а ČEZ предвижда те да доставят електроенергия общо 60 години, т.е. до 2045-2047 г.

Изграждането на новия енергоблок се планира да започне около 2029 г. и да продължи до 2036 г. Така, за определен период на площадката на АЕЦ „Дуковани“, ще работят пет атомни енергоблока. Подготовката за изграждането на новия енергоблок се извършва от дъщерното дружество ČEZ EDU II. Според Петър Заводски, изпълнителен директор на EDU II, през 2024 г. трябва да бъде подписан договор с основния доставчик на реактора.

В момента АЕЦ „Дуковани”, която е с мощност от 2040 мегавата, покрива около една пета от потреблението на електроенергия в Чехия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща