EDF може да затвори АЕЦ Dungeness B по-рано от планираната дата през 2028 г.

Енергетика / Свят
3E news
502
article picture alt description

EDF Energy, собственост на френската енергийна компания EDF проучва редица сценарии за принадлежащата й АЕЦ Dungeness B във Великобритания, включително и определяне на дата за по-ранно извеждане от експлоатация на централата през 2028 г., става ясно от съобщение на компанията.

Поетапният отказ от остарелите атомни и въглищни електроцентрали заедно с намаляването на добива на нефт и газ в Северно море карат Великобритания да разработва нови източници на енергия и да строи нови атомни електроцентрали, което не се е случвало в страната около три десетилетия.

АЕЦ Dungeness B с мощност от 1,1 ГВт в графство Кент на южното крайбрежие на Англия не работи от 2018 г., тъй като компанията извършва проверка. EDF Energy също така се опитва да завърши ремонтните дейности, свързани с откритата по време на проверките на резервните системи за безопасност корозия.

Засега се очаква, че АЕЦ ще бъде върната към експлоатация през август. Централата е проектирана през 1960-те години, а през 1983 г. започва производство на електроенергия.

Според изявлението на EDF Energy, досега компанията вложила над 100 млн. лири (138 млн. долара) за модернизацията на АЕЦ по време на престоят й, а има още редица технически проблеми, които създават несигурност за бъдещето й.

Извеждането от експлоатация на АЕЦ  Dungeness B бе планирано за 2028 година. На този етап обаче се проучват редица варианти, включително непосредствен преход към етап на изваждането на гориво още към края на тази година, ако централата н може да бъде върната в експлоатация, както бе планирано през август тази година.
EDF Energy заявява, че може също да реши да изтегли окончателната дата на спиране или да продължи работата на централата до планираната дата за извеждане от експлоатация. Компанията заявява, че смята да вземе решение за Dungeness B през следващите няколко месеца.

През миналата година  EDF Energy заяви, че ще затвори атомните си централи Hinkley Point B” и “Hunterston B” по-рано от планираните срокове. Те са съответно 2022  и 2021 години.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща