Die Welt: Германия ще има нужда от атомна енергия в близко бъдеще

Икономика / България
Георги Велев
157
article picture alt description

За да остане в челните редици на европейската енергийна и климатична политика, Германия трябва да обърне поглед към всички нисковъглеродни технологии, включително атомната енергия, поне в близко бъдеще, пише вестник Die Welt в свой аналитичен материал. Според авторите, енергийният преход на Германия застрашава сигурността на доставките и конкурентоспособността на индустрията в страната.

„Избягването на този капан е възможно само чрез европейската политика за климата и за определено време трябва да сме отворени към атомната енергия“, пише в материала.

През юни тази година операторите на енергийната мрежа в Германия предупредиха, че ще могат да гарантират сигурността на доставките на ток „само с помощта на европейски партньори“. Това означава, че през този период Германия ще купува атомна електроенергия от Франция и Чехия или ток от въглищната индустрия на Полша.

Властите в Германия решиха да затворят атомния флот на страната след аварията във Фукушима през 2011 година. От общо 17 АЕЦ тогава, към момента в експлоатация са 7, като според данни на Международната агенция за атомна енергия Германия е спряла 29 енергоблока.

По рано през годината редица високопоставени немски индустриалци изразиха мнения, че решението на правителството за спиране на атомната индустрия е грешка. Един от тях е главният изпълнителен директор на Volkswagen Хърбърт Дийс. По думите му „ако наистина сме сериозно загрижени за опазването на климата, атомните централи трябва да работят по-дълго.“

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща