Експерти очакват стабилизиране на добива на петрол в САЩ на ниво от 11 млн. барела на денонощието

Енергетика / Свят
3E news
302
article picture alt description

Американските петролни компании са увеличили добива с 1,2 млн. барела на ден за последните 6 седмици, постепенно връщайки в строя платформите, затворени през тази година заради резкия спад на търсенето и цените на нефта, пише Financial Times. Производството на нефт в САЩ, което достигна дъното от 9,7 млн. барела на ден през втората седмица на юни тази година, оттогава е нараснало до 10,9 млн. барела на ден благодарение на увеличаването на добива на големите шистови находища в Тексас, сочат данните на Genscape, подразделение на WoodMackenzie.

Експертите смятат, че добива на петрол в САЩ ще се стабилизира на ниво от 11 млн. барела на ден и ще се държи около него до края на 2020 година. За сравнение, в средата на март до срива на цените на петрола, предизвикан от спада на глобалното търсене заради пандемията от коронавируса и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия на петролния пазар, добивът на нефт в САЩ е бил около 13 млн. барела на ден.

Това е много, много бавно възстановяване на пазара, но се случва“, отбелязва главният анализатор на Rystad Energy Александър Рамос-Пеон.

Независимо от постепенното отваряне на платформите от страна на компаниите, работата, на които бе преустановена след спада на цената на WTI до отрицателното ниво през април, сондажната активност в САЩ остава ниска. Броят на действащите сондажни нефтогазови платформи в САЩ през миналата седмица е бил 251, докато през януари те са наброявали около 800.

Въпреки че компаниите за услуги в сектора виждат сигнали за възстановяване на активността, отбелязват, че добивните компании се връщат към дейността по пробиване на кладенец по-рано, но не и към завършване на кладенците.

„Резервите от незавършени кладенци – това е като някаква спестовна сметка за сектора, отбелязва управляващият директор на консултантската компания RS Energy Group Ян Нибоер. - Дава на сектора време, но задържането на добива на предишното ниво ще е трудно, ако сондажната активност не се увеличи“.

През миналата година в Щатите бяха пробити повече от 14 хил. кладенеца, но през 2020 г. броят им е под половината от миналогодишното ниво, смята още той.

Според прогнозата на Rystad Energy, производството на нефт в САЩ през 2021 г. ще се увеличи с около 500 хил. барела на ден от нивото от 2020 г. (около 11 млн. барела на ден) – с по-слаби темпове от предишните години.

„Необходимо е темповете на пробиване в шистовия сектор да се върне към хиляда кладенеца за осигуряване на такъв ръст на добива, казва Рамос Пеон. Сега ние виждаме определено преустройство на сектора: много банкрути, много разочарования, а също така намаляване на капиталовложенията. Добивът остава печеливш и при текущите цени“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща