Шуменско бе домакин на сетивен мастърклас в София

Бирени специалисти споделиха опита сикак се постига по-задълбочено разбиране за вкуса на пивото

Икономика / България
Галина Александрова
732
article picture alt description

Шуменско затвърди опита си на силен бирен бранд с проведения на 4 юни в София сетивен мастърклас, на който марката бе домакин. Във фокуса на събитието беше споделянето на новите перспективи в пивоварството и на знания и разбиране за това колко сложна и комплексна е една от най-популярните напитки в света.

На събитието присъстваха най-добрите независими експерти по бира, представители на специализирани медии и инфлуенсъри. Комбинирането на вековните традиции с местното майсторство e илюстрация на най-доброто от опита на Карлсберг, а специалистите на компанията споделиха наследството на една от най-професионалните и иновативни пивоварни в света.

Методи Стоянов, директор „Производство“ и майстор пивовар в Карлсберг България, приветства присъстващите. Той напомни за славната история и традициите в пивоваренето както на Карлсберг, така и на Шуменско – бирата на България, която се приготвя с грижа и гордост.

Биргите Скадхауге разказа за вековното наследство на Карлсберг, собственик на пивоварната „Шуменско“, като постави фокус върху лабораторията на Карлсберг, която е трайно отдадена на развитието, иновациите и споделянето на знания с пивоварните на компанията и с цялата бирена общност по света.

Зидсел Йенсен, сензорен експерт в Центъра за развитие на Карлсберг, и Методи Стоянов представиха сетивния тест – нов подход към разбирането на вкусовете. Те дадоха професионални съвети как да се усетят ароматът и вкусът на бирата, за да се определят задълбочено нейните характеристики. Методи Стоянов сподели как се разпознава Шуменско. Той разкри и тънкости при производството на бира тип „лагер“ и характеристиките на нужните суровини за производството й, които доказват, че този тип пиво е най-трудният за варене, тъй като е наистина изтънчен и многообразен.

Професионалистите на Карлсберг преведоха присъстващите през изключително преживяване с дегустация и дисекция на редки бири. Участниците имаха възможност да споделят впечатленията и мислите си за избрани крафт бири от портфолиото на Карлсберг.

Накрая на сетивния мастърклас Биргите Скадхауге демонстрира и представи нов, уникален вид лагер бира, която се приготвя с гъби пачи крак. Пивото доказва неутолимия стремеж на Карлсберг да продължи да се развива и да предлага иновации в категорията на бирата.

Последвалата сесия, по време на която различни видове храна бяха комбинирани с подходящи бири, създаде запомнящо се усещане за всички участници.

Продуктовото портфолио на Carlsberg  България включва разнообразие от първокласни бири – националните Шуменско и Пиринско, международните марки на компанията Carlsberg и Tuborg, Zatecky Hus с жатецки хел от Чехия, френската Kronenbourg Blanc, чешката Budweiser Budvar, немската пшеничена бира Erdinger, златистия испански лагер с цитрусови нотки San Migel Fresca, италианската Angelo Poretti с няколко вида хмел и американската Brooklyn Lager с изявен малцов характер. Карлсберг България предлага на нашия пазар и сайдера Somersby, лидер в своя сегмент, в четири разновидности – диня, ябълка, круша и боровинка. От 2018 година компанията включи в асортимента си и бира без алкохол, Birell в два вкуса.

Carlsberg Group е една от водещите пивоварни компании по света, с голямо портфолио от бирени брандове и други напитки. Марките Carlsberg, Baltika и Tuborg са сред най-големите бирени марки на Европа. В компанията работят 42 000 души, а продуктите й се продават на 150 пазара по света.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща