Цанко Бачийски: Модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“ е постоянен процес

Няма проблем реакторите, доставени за АЕЦ „Белене“, да бъдат използвани за 7-ми и 8-ми блок на Първа атомна

Енергетика / България
3E news
2058
article picture alt description

"Ядрената авария във Фукушима се случи точно в момент, в който се говореше за ренесанс на ядрената енергия и тя нанесе сериозен удар върху индустрията и настрои общественото мнение, но това пък това даде възможност да се търсят повече решения за повишаване на безопасността на ядрените централи." Това каза пред БНР Цанко Бачийски, председател на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) по повод отбелязването днес на 10 години от ядрената катастрофа във Фукушима.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране посочи още, че програмата за модернизация на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е завършила преди няколко години, но действията в тази посока са непрекъснати.

"Има план и програма за безопасност и модернизация, които продължават постоянно. Що се отнася до проекта за повишаване на мощността, той също приключи преди 2-3 години. И така АЯР издаде разрешения за работа на повишена мощност и това се включи към продължените лицензи на пети блок до 2017-а и на шести блок до 2019 година.

В момента VI блок е зареден изцяло с усъвършенствано гориво и няма основание да смятаме, че има проблеми с него", поясни още Цанко Бачийски.

"Няма основание да смятаме, че има проблем с това гориво." 

Той допълни също и за бъдещите възможности за използване и на друго гориво.

"В момента се проучва възможността за лицензиране на друго гориво, за което ще трябва да се покажат документи и анализ за безопасността на това гориво - оценка на горивото и в случай на развитие на някаква авария.

"Ако се наложи след време ще поискаме и външни експерти за оценка на тези документи и анализи. При положение, че нямаме въпроси ще може да се издаде разрешение, това е нормалният пътят за въвеждане на нови неща в енергетиката. Но освен анализите е много важен експлоатационния опит, например в Украйна вече шест ядрени блока работят с такова американско гориво."

Според него няма проблем реакторите, доставени за АЕЦ "Белене", да бъдат използвани за 7-ми и 8-ми блок на централата в Козлодуй. По думите му всичко зависи от качеството и сигурността на проекта за нова ядрена мощност, който ще бъде представен.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща