Тръбопроводът във Варненското езеро не е бил вкопан под дъното както е по проект обяви Варненската окръжна прокуратура

До момента няма информация за виновно поведение на конкретно длъжностно лице.

Климат / България
Рая Лечева
503
article picture alt description

Установените до момента факти и събрани доказателства сочат, че обектът не е изпълнен, съгласно одобрения проект, в частност траспортиращият водопровод не е вкопан под дъното на Варненското езеро, съобщиха за 3eNews от Окръжна прокуратура-Варна.

С постановление от 12.06.2020 година е образувано досъдебно производство за извършени четири престъпления –

по чл.212 ал. 3 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс за извършени документна измама,

по чл. 282 ал. 1 от Наказателния кодекс за престъпления по служба,

по чл.219, ал.1 от Наказателния кодекс  за безстопанственост и

по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс за престъпление срещу околната среда.

Разследването е възложено на екип от следователи в Националната следствена служба и има за предмет незаконосъобразни действия във връзка с изграждането, въвеждането в експлоатация и стопанисването на обект: “Трансформация на ПСОВ- Аспарухово” в помпена станция и транспортиращ тръбопровод, трафопост БКТП-400/20/04 KV”.

Разследването е сравнително в начален стадий. Събират се доказателства относно изграждането на обекта, отчитането и заплащането на извършените СМР, приемането на обекта и въвеждането му в експлоатация и последващото му стопанисване. Към настоящия момент събраните доказателства не са достатъчни, за да обосноват виновно поведение на конкретно длъжностно лице, пише в отговора на Окръжна прокуратура-Варна.

Досъдебното производство срещу неизвестен извършител за извършени четири престъпни деяния с участието на длъжностни лица на различни нива се образува в средата на 2020 година след като стана ясно, че в продължение на над 300 дни се изливат силно замърсени води заради аварията на тръбата за отпадни води. Оказва се, че над 25 водещи експерти в различни ведомства са одобрили проекта за полагането на тръба, която отвежда отпадните води от единия до другия край на Варненското езеро.

Тръбопроводът, който трябваше да минава под Варненското езеро е изграден през 2011 година по програма ИСПА от Министерството на околната среда и водите. Той струва 5 млн. евро като целта е да отвежда отпадните води от кварталите Галата и Аспарухово в пречиствателната станция в Тополи. По проект той трябва да е положен на 22 метра под повърхността на водата, което означава, че трябва да е вкопан на 4 метра под дъното.

През август 2019 година тръбопроводът е скъсан и няколко месеца излива фекалиите от двата квартала в езерото. Проблемът е установен едва през декември, информират от ВиК-Варна. А според управителя на ВиК-Варна Валентин Вълканов причината за спукването на тръбата е кораб. Това обаче не обяснява как е успял да го направи, ако тръбата е била вкопана на дъното.

Само преди седмица на 15 януари ВиК- Варна съобщава за „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“. От община Варна сигнализират фирма "Хидроремонт ИГ" ООД, която извършва ремонта на тръбопровода във Варненското езеро, да направи проверка на съоръжението. Тръбопроводът в момента е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото - на 25-30 метра западно от бъдещата траншея. Едва на 25 януари „Хидроремонт ИГ“ ООД информират, че е констатирано прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението й, налична пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата.

От комапнията заявиха, че ще започнат ремонта на тръбопровода за своя сметка при благоприятни метеорологични условия в рамките на два дни.

Министерството на околната среда и водите  започна проверка за умишлено укриване на информация за замърсяването на Варненското езеро от 15 до 25 януари. Според екоминистъра Емил Димитров резултат от проверката  би трябвало да има в петък.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща