„Топлофикация София“ намалява загубата си до 67,1 млн. лв.

Одобрената от Столична община капиталова инвестиционна програма на дружеството е изпълнена на едва 27 процента през 2020 година

Енергетика / България
Георги Велев
910
article picture alt description

Топлофикация София е намалила загубата си през 2020 г. до 67,1 млн. лева. Това е записано във финансовия отчет на компанията за миналата година. Натрупаната загуба към 31 декември 2020 г. е за 738,9 млн. лв. А товааа обстоятелство показва наличието на съществена несигурност, която би могла да породи значителни съмнения относно способността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие без подкрепата на собственика и други източници на финансиране, е записано в отчета на компанията.

Дружеството отчита отрицателен паричен поток за 2020 г. от оперативна дейност в размер на 15 млн. лева. Към 31 декември 2020 г. собственият капитал на Дружеството е в размер на 203,2 млн. лв. и превишава вписания капитал с 95,5 млн. лв.

Въпреки негативния резултат и лошото финансово състояние ръководството счита, въз основа на направените прогнози за бъдещото развитие на дружеството ще успее да продължи своята дейност без да се предприемат съществени промени. Именно въз основа на прогнозите за бъдещото развитие на мениджмънта на „Топлофикация София“, смята, че ще успее да продължи своята дейност и да погасява своите задължения, без да се продават активи и без да се предприемат съществени промени.

Приходите от продажба на електроенергия през 2020 г. са били за 118,7 млн. лв. От продажбата на топлоенергия приходите са за 283,1 млн. лева, става ясно от отчета. Приходите спадат с 14,4 на сто общо спрямо данните за 2019 г. Тогава и загубата на дружеството бе значително по-голяма – 82,3 млн. лв.

Търговските вземания на компанията са спаднали през миналата година до 207,9 млн. лева.

От отчета става ясно, че Българската банка за развитие е отпуснала 40 млн. лева инвестиционен заем на „Топлофикация София“ в средата на миналата година. Залог по кредита са вземания от продажбата на електроенергия до 60 млн. лв. както и всички сметки на столичното парно във всички търговски банки у нас до 40 млн. лв.

В края на 2020 г. текущите и други задължения на „Топлофикация София“ вече надхвърлят 1 милиард лева и продължават да се увеличават. Търговските задълженията към БЕХ в края на миналата година са били за почти 700 млн. лева, а към „Булгаргаз“ са за 55,6 млн. лева. Задълженията за емисии парникови газове надхвърлят 56 млн. лева.

Разходите на дружеството за квоти вредни емисии през 2020 г. са били за 79,1 млн. лева. От доклада на компанията става ясно, че през миналата година все пак е била направена цесия на задължения на столичното парно към „Булгаргаз“. При цесията газовата компания е прехвърлила към БЕХ задължения на „Топлофикация София“ за почти 110 млн. лева.

Производство на електроенергия и топлоенергия

През 2020 г. Топлофикация София е продала 775,6 хил. мвтч електроенергия, става ясно от отчета. Това количество е с 6,1% по-малко спрямо година по-рано.

По отношение на топлинната енергия са били произведени 4,6 млн. мвтч. Транспортните разходи при преноса на топлоенергия за 2020 г. са за 880,5 хил. мвтч. От тях загубите при аварии са за 247,9 хил. мвтч, а за топлоотдаване са 632,5 хил. мвтч. Тоест 19,25 на сто от електроенергията са загубени, докато стигнат до крайния потребител.

През миналата година столичното парно е използвало 667,3 млн. куб. м природен газ, 14 тона мазут и 65 тона промишлен газьол. За отоплителните си централи и производствените си нужди централата е закупила 55,5 хил. мвтч електроенергия.

Общата консумация на вода е за малко над 6 милиона кубически метра.

Изпълнението на ремонтната програма на дружеството през 2020 г. е на едва 64% като компанията е обновила мрежа и съоръжения за 5,5 млн. лева. Одобрената от Столична община капиталова инвестиционна програма през миналата година е била за 76,9 млн. лева, като тя е изпълнена на едва 27 процента. От данните за последните шест години се вижда, че 2020 г. е годината с най-слабо изпълнение на инвестиционните разходи за „Топлофикация София“

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща