Теменужка Петкова: ЕСО изгражда 465 км електропроводи за 490 млн. лв.

Продължават проучвания за добив на нефт и газ в Черно море във всички блокове

Енергетика / България
3E news
1122
article picture alt description

ЕСО изпълнява пет проекта от общ европейски интерес за изграждане на 465 км нови електропроводи 400 киловолта. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петков в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Тодорова за проекти на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).  Освен проектите дружеството работи и за разширяване на четири подстанции в страната", каза министър Петкова, цитирана от агенция Фокус.  Министърът на енергетиката уточни, че тези проекти са на обща инвестиционна стойност 490 млн. лв.

"За реализацията на проектите дружеството привлече 180 млн. лв. безвъзмездни средства от Европейския механизъм за свързване на Европа и 30 млн. лв. от международен фонд "Козлодуй", каза Петкова.

По думите й два от проектите за изграждане на вътрешни 400 киловолтови електропроводи между подстанция "Марица изток" и подстанция "Бургас" и от постастция "Марица Изток" до ТЕЦ "Марица Изток" 3, вече са завършени и предстои въвеждането им в експлоатация.

В отговор на друг депутатски въпрос министърът обясни, че правителството е предприело абсолютно всички действия, за да подкрепи търсенето и проучването на нефт и газ в Черно море.  "Гарантирането на енергийната сигурност на страната чрез продължаване на проучванията в дълбоко Черно море е един от приоритетите в управленската програма на правителството. В тази връзка правителството предприе поредица отстъпки за подкрепа на проучванията в българските териториални води в Черно море", каза още Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката посочи, че договорът за проучване в блок 1-21 "Хан Аспарух" е бил за срок от 5 години, като Министерският съвет от 2018 г. го е удължил с две години, считано от 27 януари 2018 г. "Впоследствие с решение на Министерски съвет номер 391 от 16 юни 2020 срокът на разрешението е удължен с още две години, считано от 15 май 2020. Към момента договорът за търсене и проучване на подземни богатства за блок 1-21 "Хан Аспарух" е в сила до 15 май 2022 г", каза още Петкова.

"С решение 814 от 16 октомври 2015 Министерски съвет предостави разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ за срок от 5 години в площ 1-14 "Силистар", към днешна дата наименавонатие но блока е блок 1-14 "Хан Кубрат", коментира министър Петкова. Тя допълни, че в площ блок 1-14 "Хан Кубрат" продължават проучвателните дейности.

"Както виждате правителството е предприело абсолютно всички действия, така че да подкрепи търсенето и проучването в дълбоко Черно море, защото дълбоко вярваме, че най-голямата сигурност по отношение на доставките, ако успеем да докажем, че у нас има такива запаси, които да гарантират добива на нефт и природен газ. Това, което може да направи правителството, то го прави чрез своята подкрепа и решения", заяви министър Петкова.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща