Раздвижване в транспорта – повече превозени пътници и товари от края на 2020 г.

Спрямо предкризисния период обаче броят на пътувалите хора за тримесечието е с една трета по-малък

Икономика / България
3E news
575
article picture alt description

Раздвижване на бизнеса в транспортния сектор се наблюдава през първото тримесечие на годината. Увеличение има както при пътническия, така и при товарния транспорт, макар и по-малко. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Според предварителните сезонно изгладени данни превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) се увеличават спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. съответно с 5.7 и 2.9%. Паралелно с това се наблюдава и увеличение на превозените товари с 1%, но при извършената работа се отбелязва спад от 10.5 на сто.

Погледнато на годишна база обаче ръст при товарите отново има, докато при пътническите превози се наблюдава спад. Според данните на НСИ през периода януари-март 2021 г. спрямо аналогичния на 2020-а се увеличават както превозените товари, така и извършената работа от сухопътния и водния товарен транспорт в сравнение. Същевременно е отчетен спад при превозените пътници (с 31.4%) и извършената работа (с 29.4%) от пътническия транспорт спрямо същото тримесечие на 2020 г.

По-конкретно през първото тримесечие на 2021 г. превозените товари от сухопътния транспорт са близо 29.7 млн. т, което е с 8.85 млн. т повече спрямо съответното тримесечие на 2020 г., като увеличение се наблюдава при всички видове транспорт. Извършената работа също се увеличава и достига близо 10.383 млрд. тонкилометра.

Превозените от речния и морския транспорт товари са с 479.2 хил. т повече, като увеличение отчитат и двата вида воден транспорт. Тук трябва да се отбележи обаче, че през първото тримесечие на 2021 г. са извършвани само международни превози от този тип. Извършената работа, измерена в тонкилометри, също се увеличава и достига 304.4 млн. ткм поради по-големите разстояния, на които са били превозени товарите от морския транспорт.

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през първото тримесечие на 2021 г. е 70.616 млн., или с 31.6% по-малко спрямо същия период на предходната година . Спад е отчетен както при автобусните, така и при железопътните превози съответно с 32.1 и 19.4%. Извършената работа също намалява с 29% и представлява малко под 1.3 млн. пътниккилометра.

Между януари и март при водния пътнически транспорт се наблюдава увеличение както на превозените пътници, така и на извършената работа съответно със 17.4 хил. пътници и 233.8 хил. пътниккилометра. Нарастването се дължи на по-големия брой превозени пътници от речния транспорт.

През периода януари - март 2021 г. предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) са превозили общо 44 574.0 хил. пътници, или с 31.1% по-малко спрямо същия период на 2020 година. Намаление се наблюдава при всички видове градски транспорт.

Извършената работа също отбелязва спад с 31.6% и достига 217 млн. пътниккилометра.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща