Радев и Гутериш: Отстъплението от многостранната дипломация генерира нестабилност и кризи

Икономика / България
Галина Александрова
548
article picture alt description

Отстъплението от многостранната дипломация застрашава сигурността и стабилността и е предпоставка за генерирането на кризи - това е била общата позиция на държавния глава Румен Радев и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, които проведоха днес среща  в рамките на Петербургския международен икономически форум, съобщи прессекретариатът на държавния глава.    

Двамата са били единодушни, че климатичните промени, борбата с тероризма и устойчивото развитие изискват съвместни усилия и общ подход от държавите - членки на ООН.      

България цени високо и подкрепя усилията за реформа, която да доведе до по-ефективна и дееспособна ООН, е посочил Румен Радев. Държавният глава е призовал ООН да използва в много по-голяма степен способностите си не само да разрешава, но и да предотвратява възникващите кризи.   

Обща е била и оценката, че тенденцията на ескалация на напрежение в международните отношения, отказът от ключови споразумения в областта на разоръжаването и засилването на миграционните потоци не могат да бъдат преодолени с едностранни действия от нито една отделна държава и не трябва да водят до ерозия в дейността на ООН.

По-рано днес българският държавен глава и министър-председателят на Армения Никол Пашинян обсъдиха перспективите за увеличаване на свързаността в региона на Черно море като предпоставка за насърчаване на икономическия обмен, инвестициите, туризма и образованието,. Разговорът се състоя преди откриването на панела на високо равнище на Петербургския международен икономически форум, съобщи президентският прессекретариат.

Никол Пашинян покани България да участва в изграждането на магистрала, която свързва Армения и Иран и е част от транспортния коридор между Черно море и Персийския залив. Към проекта вече е заявен интерес от Китай и неговото финансиране може да бъде част от общите усилия за развитие на комуникационните връзки на Европа и Азия.

Президентът Радев отново открои необходимостта от откриване на пряка въздушна линия между България и Армения, а министър-председателят Пашинян призова за насърчаване на контактите между туристическите агенции от двете държави. Никол Пашинян отправи молба и за подкрепата на България за облекчаване на визовия режим на Армения с ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща