Президентът свиква в понеделник първите консултации за съставяне на правителство

Депутатите в новото 45-то Народно събрание положиха клетва да работят в името на народа

Икономика / България
3E news
693
article picture alt description

В понеделник президентът Румен Радев ще свика първите консултации с партиите за съставяне на правителство, каза самият той в своето обръщение при откриването на първото заседание на 45-тото Народно събрание. Мнозинството не е математически сбор, трябва да се поставят реални приоритети и ясни граници на компромиси, подчерта Радев.

 "Вие наследявате една институция в дълбока криза. Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения,” каза той.
“За мнозина това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г. Чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава", каза Радев.

По думите му, в политиката някой виждат търгуване с националния интерес. "С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии.
Затова приемете липсата на опит като възможност.

Разглеждане на Плана за възстановяване и устойчивост в парламента

В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено", каза още той. Използваха се процедурни техники за избягване на обществото обсъждане, закони на изпълнителната власт бяха вкарвани чрез депутати в Народно събрание, изменяха се много закони чрез преходни и заключителни разпоредби, прилагаха се механизми в 44-то Народно събрание мнозинството печелеше време под предлог за Нова конституция, често президентското вето се приемаше за атакуване на закона, коментира Радев.

Надявам се да въстановите реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт, каза президентът. 45 Народно събрание се свиква сложно време на криза, на влошени икономически показатели, последните места на България по много показатели.

Необходимо е парламентът да осигури възможност за по-широкото използване на гражданските права, ефективно правосъдие и разделение на властите, да се избегне грижливо отглеждан бюджетен излишък, да се постигне финансова децентрализация на общините.

Според президентът Радев трябва да се състои в парламента и реален дебат за Плана за възстановяване и устойчивост, който трябва да има по-високо ниво на амбиция за модернизация на страната.

Президентът завърши с възможността, ако не се състави правителство да назначи служебен кабинет, който да организира и проведе следващи избори

Нови предложения за законодателни промени и ревизия на предходното правителство

Първото заседание, на което всички депутати на живо и онлайн се заклеха да защитават интересите на страната и на народа. По-рано премиерът Бойко Борисов подаде оставката на правителството в Министерския съвет. 

Не искам да коментирам, но ми се струва, че това е бягане от отговорност или неуважение към парламента да се явят и да подадат оставка пред суверена Народното събрание, подчерта Мика Зайкова, най-възрастният депутат, който по правило открива първото заседание на Народното събрание. В началото на своето изказване тя подчерта, че е сигурна, че всеки депутат е тук, за да работи за просперитета на България.

От ГЕРБ подчертаха, че ще направят опит да съставят правителство с отговорността на първа политическа сила, подкрепена от най-много български граждани. Десислава Атанасова от ГЕРБ каза, че ще внесе предложения за изборния кодекс за мажоритарни избори. 

От “Има такъв народ” казаха, че ще внесат още днес промени в избирателния кодекс за възможност всички българи в чужбина да гласуват по пощата и субсидията на партиите да стане един лев.

От БСП ще поискат ревизия на всички сделки на предходното правителство. Партията е готова да внесе още днес в деловодството на парламента предложения за подкрепа на малкия бизнес и младите семейства в условия на криза.

ДПС няма да подкрепи нито един от първите три парламентарни партии, но ще подкрепи няколко основни приоритета, план за излизане от кризата, програма за възстановяване и устойчивост, ускоряване на развитието на страната, достойно членство в евроатлантическите структури.

"Демократична България" постави въпроса за постигане на съгласие на основата преди всичко на законност. Според председателя Христо Иванов Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде внесен в ЕК, отказът от това е бягане от отговорност. От партията ще предложат главният прокурор да бъде подложен на демократична отчетност и събира подписи за промяна на Конституцията в тази посока. Ще работим за реформиране на Висшия съдебен съвет и предсрочно отстраняване на прокурора Иван Гешев. Внесени са днес промени за специализирани съдилища и специализирана прокуратура. Необходими са още промени в изборния кодекс за гласуване дистанционно на българите в чужбина. Сред приоритетите е и електронното управление. “Демократична България” ще подкрепи правителство на “Има такъв народ”, тое не е банкетна подкрепа, а подкрепа по политики, каза Христо Иванов.

От "Изправи се. Мутри вън!" дадоха заявка за изведат мутрите от управлението. Според председателя на партията Мая Манолова ще бъдат внесени промени в изборния кодекс, за смяна на главния прокурор и регулаторите, програма за защита на малкия бизнес, семействата, хората с увреждания, хората със свободни професии. Ще настояват за обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост в българския парламент. 

Всички нови политически партии дадоха акцент и на промяна в медийната среда с прозрачност върху собствеността на медиите и защита на свободата на словото.

 

 

 


 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща