Президентът Радев: Нужна е промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението

Времето за промяна изтича, както изтичат навън младите и трудоспособни българи, каза още държавният глава в обръщение към депутатите

Икономика / България
Галина Александрова
268
article picture alt description

Нужна е промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на българските граждани и тяхното по-пълноценно участие в обществения живот. Това заяви днес президентът Румен Радев в обръщение пред Народното събрание.

"Чезнат основните фактори за ефективно управление - прозрачност, отчетност и отговорност. Когато властта постепенно се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт".

"Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност", каза той и добави, че България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората. 

Държавният глава заяви пред депутатите, че би било рационално, ако министър-председателят предлага за дебатиране в НС своята управленска програма.

"Очевидно имаме необходимост от разпоредба, която да задължава министър-председателят да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала", заяви Радев.

Според президента трябва "да обмисляме конституционни законови промени, които да дадат възможност на българи по рождение да могат да се кандидатират на избори". „Упорито отклоняваната през годините тема за въвеждането на индивидуална конституционна жалба следва да бъде според мен внимателно обмислено. При един балансират подход тя може да се превърне във важен инструмент за граждански контрол върху законодателни и управленски решения. Още повече такава практика е приета в повечето европейски държави и се подкрепя от Венецианската комисия. Настоящата сесия е заредена и с надежди за внасяне на устойчивост в изборния процес. Машинното гласуване като гарант за честността на изборите следва да бъде осигурено и то надеждно в нормативно-техническо и експертно отношение. Според мен не само че трябва да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване, разбира се при ясни гаранции за неговата неприкосновеност, но трябва да вървим и по-нататък“, заяви Радев.

Времето за промяна изтича, както изтичат навън младите и трудоспособни българи, каза още държавният глава. „Надявам се, че изложеното от мен ще предизвика не само упорство, но и е повод за размисъл, дебати и отговорни държавнически решения. България трябва да се превърне в нормална европейска държава с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни, отчетни и отговорни институции, които да работят ефективно и то в интерес на гражданите. Без тези фундаментални предпоставки няма да има сигурност, няма да имаме европейски доходи и качество на инфраструктурата и обществените услуги. Мое лично убеждение е, че пътят към постигане на такава цел минава пред отправените от мен предложения. Тяхното претворяване в решения и изцяло в отредените по Конституция правомощия на българския парламент. Времето за промяна неумолимо изтича. Както изтичат навън младите и трудоспособни българи“, посочи още Румен Радев.

Според него ако не се случат отговорни действия или апатията ще продължава, или улицата ще помете статуквото.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща