Правителството отмени заповедта си за задължително носене на маски

Икономика / България
3E news
665
article picture alt description

"Отменя се дискусионната мярка предпазните маски да са задължителни навън. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на съвместен брифинг с министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Той обясни, че отменя вчерашната си заповед "до постигането на консенсус" в обществото по темата. Според здравня министър сега 1 млн. маски се планира да бъдат раздадени от МТСП за социално слабите. Ананиев не коментира какви количества запас от маски има държавата, но се очакват доставки от Китай. Очаквания са поръчаните за социално слабите маски да бъдат от типa FFP2. Те предпазват срещу основните видове вируси, но не и срещу коронавируса в момента.

Сериозна беше реакцията, след като вчера беше обявено, че всеки без маска навън може да бъде глобен с 5000 лв. По-рано днес председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че ще има гратисен период за закупуване на маски до началото на съботния ден.

Кирил Ананиев уточни, че ще се обмисля и корекция на високата глоба. Министърът защити идеята за носене на маски от всички, тъй като въпреки различните мнения на кого помагат и дали пречат, никой не знае дали сред нас не се разхождат хора със заболяването.

Според вътрешния министър Младен Маринов ще бъде издадена нова заповед за маските, но тя ще бъде само препоръчителна. Органите на реда обаче ще продължат да санкционират хората, които се разхождат безцелно по улиците.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща