Порожанов: Държавата проверява всички къщи за гости; Борисов: Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор

Икономика / България
Галина Александрова
745
article picture alt description

Държавата проверява всички т. н. къщи за гости, съобщиха пред журналисти в МС министърът на земеделието Румен Порожанов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
По предходния програмен период на ЕС/ 2007 - 2013 г./ по Програмата за развитие на селските райони са построени 746 къщи за гости. Те са финансирани с до 200 хиляди евро за всяка. По наши данни средната сума за финансиране на един обект е около 135 хиляди евро, каза Порожанов.

Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно. Това заяви пък министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките на къщите за гости, изграждани по ПРСР в предходния програмен период 2007 - 2013 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът е изтъкнал, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме, е посочил Борисов, цитиран в съобщението.

Министър-председателят е отбелязал, че се проверяват всички къщи. "Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не", е добавил още премиерът Борисов, цитиран от БТА.

Министърът на земеделието, храните и горите  е информирал, че в стария Програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти. До момента са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18 процента от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана.

Основен проблем при къщите за гости е ползването им по предназначение като туристически обекти. До момента фонд "Земеделие" е проверил около 18 процента от тези обекти или около 110 къщи като са направени актове за 10 милиона лева. За 32 "къщи за гости" има пълно възстановяване на субсидията, а за останалите искането е за частична корекция на отпуснатите пари, каза министърът.

Още през 2016 година всички "къщи за гости" за качени на страницата на земеделското министерство за ползване от гражданите и за подаване на сигнали за нарушения. Тези обекти са изграждани на места, определени в Програмата за развитие на селските райони - това не са големите туристически центрове и курорти, уточни Порожанов.

По разпореждане на премиера Борисов и на главния прокурор Цацаров от миналата седмица по тези проверки работят екипи с участието на служители на МВР, на НАП и на ДФ "Земеделие". Проверява се дали за тези обекти са плащани данъците в общините и дали гостите са вписвани в районните полицейски управления. След анализ, на места ще бъдат проверявани и строителите на самите "къщи за гости", допълни той.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща