Петкова: Обсъжда се вариант за създаване на допълнителна платформа на БНЕБ за големите енергийни консуматори

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
6766
article picture alt description

Обмисля се вариантът създаване на платформа на енергийната борса, на която да могат да търгуват само големите енергийни консуматори. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на дискусия за свободния пазар на електроенергия, която се проведе в комисията по енергетика към Народното събрание. Идеята е била обсъдена и с директора на Генерална дирекция „Енергетика“ Клаус-Дитер Борхард и има вероятност да се осъществи, макар и още да не е ясно как, стана ясно от думите на министъра. Ако обаче такава платформа бъде въведена то тя ще е временна и ще действа само до пълната либерализация на електроенергийния пазар.

По думите на Петкова, предложението днес е обсъдено и в рамките на БЕХ.  Ако се направи такава платформа, то тя ще е  по пример и на други държави членки. Подобен вариант има във Франция, както и в Румъния, каза Петкова. „По този повод разхговрах с господин Борхард и обясних за създалата се ситуация (на българския енергиен пазар) и особено за цената на платформата „ден напред“ на 3 юли. Подобни неща наистина будят притеснения“, каза тя. Именно в разговора с Борхард министър Петкова е получила подкрепа и съгласие да огласи идеята.

Първият аргумент, който е в полза на такова решение е, че България  още не е част от нито едно обединение, което съответно дава възможност за други параметри при формирането на цените. Както е известно, при пазарно обединение разликата в цените на съседните пазари не може да е повече от две – три евро. В този смисъл, както обясни Петкова,  „ възможността да се създаде още една платформа за големите консуматори ще компенсира именно липсата на пазарно обединение. Ако подобна мярка бъде въведена, то тя ще е временна до постигане напазарно обединение. С колегите от БЕХ и ЕСО ще подготвив  такова предложение“, обясни тя и постави въпроса  дали бизнесът ще се съгласи. В случай, че се предложението получи подкрепа  „ще вървим напред“, каза енергийният министър.

 

Само пълна либерализация на електроенергийния пазар, при който ще отпадне фигурата на обществения доставчик (НЕК) и осъществяване на пазарното обединение със съседните  страни може да реши тези  проблеми, които се наблюдават сега на свободния енергиен пазар. Около тази теза на практика се обединиха участниците в дискусията.

Трябва да се пристъпи към ускорена либерализация на пазара. Да се фиксира срок за излизане на свободния пазар на небитовите и след това и за битовите потребители, категоричен бе председателя на КЕВР Иван Иванов, като обясни, че това трябва да е заложено в закона. Второто, което трябва да се постигне е междурегионалната свързаност, каза той.

Ако имаше истинска и бърза пазарна интеграция това щеше да намали флуктуациите на пазар „ден напред“, констатира и председателят на БНЕБ Константин Константинов. Той уточни, че всички участници на борсата работят, за да се случат пазарните обединения, но съседните страни като че ли нямат достатъчно стимули това да се случи.

В рамките на дискусията бе разисквана и темата за REMIT, като председателите на КЕВР Иван Иванов и на БНЕБ Константин Константинов обясниха каква точно е ситуацията по прилагането на процедурата.

Към днешна дата подадените сигнали от БНЕБ към експертите от КЕВР, които работят по процедурата за прилагане на REMIR са 18, като последният е постъпил днес, каза Иван Иванов.

Преди това министърът на енергетиката Теменужка Петкова защити позицията на държавните дружества в рамките на БЕХ и поведението им на борсата.

„Що се отнася до поведението на държавните дружества на борсата – няма нито един МВтч продаден извън БНЕБ. Факт е, че се създаде известно напрежение.  Опитваме се да направим своя прочит на ситуацията“, каза тя, като посочи, че за първата половина на годината държавните дружества в структурата на БЕХ са осъществили над 60 % от енергията на електроенергийния пазар. „За да няма съмнения днес сезирах КЗК и КЕВР с оглед на създалата се ситуация да бъде направена проверка и всички с общи усилия да търсим разрешаване напроблема“, каза тя. Министър Петкова бе категорична, че конкурентоспособността на българския бизнес трябва да бъде защитена.

Работодателските организации от своя страна изложиха гледната си точка за получените високи цени на БНЕБ на 3 юли, като коментираха, че вероятно има нагласени сделки и отново поставиха въпроса за дългосрочните договори за американските централи.

Едан от най-точните оценки за състоянието на свободния пазар даде представителят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Николов. "Проблемът не е суебктивен, а обективен. Причината е полупазарното състояние на пазара, каза той, като посочи съществуващата от една страна  свобода за графици, капацитети, и изискванията от страна на борсата и КЕВР за спазване на правилата, а от друга съществуването на фигурата на обществения доставчик. "Освен пълна либерализация и отпадане на фигурата на обществения доставчик няма какво друго да се предприеме", обясни той. 

В рамките на дискусията изпълнителните директори на НЕК, ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" защитиха позицията на оглавяваните от тях дружества на свободниа пазар и изразиха несъгласие със становището на АСЕП за неучастие в определени търгове. Министър Петкова също коментира, че това е неприемливо, особено ако наистина се върви към пълна либерализация на електроенергийния пазар. Тя бе категорична, че наистина е трябва да се върви към постигане на съгласие за либерализация на електроенергийния пазар. 

До края на месеца законът за енергетиката е отворен за предложения, обясни в заключение председателят на комисията по енергетика Валентин Николов. Очакването е всяка от страните да изясни позициите си и да направи ясни предложения. Както изглежда обаче дискусията не е затворена. 

 

 

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща