НЕК: Търгът е в резултат на законовото задължение на обществения доставчик да реализира енергията от ВЕИ производители с инсталирана мощност от 1 до 4 МВт

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1181
article picture alt description

Националната електрическа компания (НЕК) не приема съветите на българския бизнес за осъществяване на търговската си политика.  Това става ясно от позицията на НЕК по повод отменения днес от самата компания търг за продажбата на 98 МВт на БНЕБ на пратформата Централизиран пазар за двустранни договори, който по-късно бе преоформен в два по-малки търга и който предизвика недоумение, недоволство и съмнения сред експерти, играчи на пазара, търговци на електроенергия. Позицията на електрическата компания е адресирана до председателя на БТПП и ротационен председател на АОРБ Цветан Симеонов.  В същото време НЕК заявява, че "заради обществения интерес компанията  реши да раздели търга на два по-малки, както и минималното оферирано количество на осем части. Тази стъпка беше продиктувана от предоставяне възможността за участие на търговски компании с по-малко портфолио".

Прилагаме пълната позиция на НЕК без редакторска намеса:

С ваше писмо изразявате несъгласието си с провежданата търговска политика на НЕК ЕАД относно продажбата на електроенергия на свободен пазар. И по-конкретно с обявения търг за електроенергия, предвиден на 19.06.2019 г.


НЕК ЕАД е самостоятелно търговско дружество, което притежава различни лицензии и според ангажиментите в тях изпълнява законовите си задължения. Също така като търговско дружество се стремим да оптимизираме дейността си, така че сфери, в които не сме регулирани да постигаме по-добри финансови резултати. Това е основен подход при управление на всеки стопански субект, който предполагам, че и вие прилагате. В този контекст звучи странно външна организация да съветва по какъв начин да се осъществяват търговските дейности на НЕК ЕАД. Не разбираме защо при наличието и на други подобни търгове, провеждани за енергия от ВЕИ с инсталирана мощност над 4 МВт не се реагира по същия начин, като се фокусирате единствено върху търговете на НЕК ЕАД. Но в качеството си като обществен доставчик ще коментирам поставените от вас проблеми.

Обявеният търг е в резултат на законовото задължение на обществения доставчик да реализира енергията от ВЕИ производители с инсталирана мощност от 1 до 4 МВт. Профилът на доставяната енергия от такъв тип производители е непостоянен и доста рисков за реализация. По тази причина и заложените отклонения са значителни. Следва да се отчете факта, че реализацията на електрическа енергия от малките ВЕИ производители на пазарен сегмент „Ден напред“, носи потенциален риск от допълнителни финансови загуби за компанията, предвид ценовите нива особено в почивни и празнични дни.

Също така стратегията за реализирането му на платформата за двустранни договори дава значително по-голяма сигурност за обществения доставчик, който в случая се явява един посредник, който обаче поема целия търговски риск. С промените в Закона за енергетиката БНЕБ е определен като единствен субект за реализиране на електроенергията от производители над 1 МВт инсталирана мощност.

НЕК ЕАД поема всички рискове по управлението и реализацията на прогнозното количество електрическа енергия от малките ВЕИ производители при липсата на информация каква част от тях и в какъв момент ще предпочетат да сключат договор с ФСЕС.

С различните платформи – за двустранни договори, ден напред и пазар в рамките на деня, се осигуряват възможности на участниците да избират най-подходящата зях. Тезата, че само платформата ден напред е меродавна за цената на електроенергията  е подвеждаща. Държави, в които борсата е само възможност и няма консолидирана информация за провежданите други сделки извън нея, наистина е единствен ориентир. За България, където и другите платформи са достъпни за всеки участник с възможността да наблюдава извършените сделки и цените на тези платформи са пазарни, служат за ориентир на всеки, който иска да търгува електроенергия.

Трябва да допълним, че със законовите промени, които ще важат от 1.07.2019 г. , НЕК ЕАД се задължава да реализира енергията от ВЕИ производители с инсталирана мощност от 1 до 4 МВт на БНЕБ, но не е ограничено правото да избира платформата. Законодателят е преценил, че достатъчно сериозен ангажимент поема обществения доставчик с реализацията на тази енергия, за да бъде допълнително лимитиран в избора.

За да се избегнат всякакви съмнение относно реализацията на електроенергията и участниците в търга НЕК ЕАД публикува обявата за търга 5 дни преди неговото провеждане. Така всеки, който прояви интерес ще има достатъчно време за подготовка.
Въпреки това и наличната обратна връзка от свободния пазар компанията се съобрази с обществения интерес и взе решение да раздели търга на два по-малки, както и минималното оферирано количество на осем части. Тази стъпка беше продиктувана от предоставяне на възможността за участие на търговски компании с по-малко портфолио.

ВЕИ производителите с инсталирана мощност от 1 МВт до 4 МВт са присъединени към мрежата на ЕРД и най-целесъобразно би било Крайните снабдители да се разпореждат с реализацията на тази електроенергия, тъй като те разполагат с историческите данни за производство и профили в реално време. Още повече ЕРД се нуждаят от количества електрическа енергия за технологични загуби, които са принудени да обезпечават от свободен пазар, но законодателят избра НЕК ЕАД, като отговорно и ангажирано дружество и с капацитет да изпълни тази функция.“, завършва позицията на НЕК, подписана от изпълнителния директор Петър Илиев.

 

Позицията на НЕК: https://nek.bg/images/content/pdf/news2019/SKM_C3110190617141900.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща