Министър Петкова: До края на годината в България ще има платформа за търговия с природен газ

България ще резервира част от капацитета на Чирен, в случай че се появят количества по-евтин газ

Енергетика / България
Георги Велев
709
article picture alt description

България е на финалната фаза при реализирането на проекта за газовата връзка между България и Гърция. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на международния форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG". Организатори са Институтът за енергийни изследвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски изследвания. Медиен партньор на събитието е 3eNews.

Тя припомни, че строителството на газопровода е проект от общ икономически интерес в рамките на ЕС“. По думите ѝ този проект трябва да даде енергийна независимост не само на страната ни, но и на целия регион. Проектът се намира в своята решителна фаза, защото сме на прага на избор на строител, доставчик на тръби и избор на инженер-консултант. Част от обществените поръчки вече са финализирани, а през месец май ще бъдат избрани тези компании, които ще имат отговорността да реализират проекта, заяви по време на форума Петкова. Тя допълни, че освен строителството на газовата връзка със Сърбия паралелно, също през 2020 г. се очаква да бъде въведен в експлоатация и газопровода TAP. По този начин страната ни ще има възможност да получава природен газ от Каспийския регион.

Като друга възможност за диверсификация на източниците министър Петкова спомена и терминала за втечнен природен газ в Александруполис. Участвайки в него, България ще има възможност да доставя газ от САЩ, Катар, Алжир и др. През втората половина на тази година предстои да бъде взето окончателно инвестиционно решение на проекта, а страната ни твърдо е заявила своята воля за участие като акционер, добави министърът.

Чрез реализирането на всички тези проекти ще се създаде една добра база и за концепцията на правителството за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“ добави Петкова. Тази идея бе скептично погледната от някои експерти, когато я представихме през 2015 г. Сега обаче концепцията бе подкрепена не само от нас, но и от Европейската комисия. Целта ни с платформата на газоразпределителен център да бъде изградена липсващата газова инфраструктура у нас, заедно с платформа за доставки на прирдоен газ. Географското ни положение е стратегическо. Инфраструктурата ни е съшо добра, а това са предпоставки за създаването на тази наша идея за газоразпределителен център, сподели министърът.

Петкова допълни, че предпроектното проучване за газовия хъб „Балкан“ вече е факт и скоро ще бъдат обявени резултатите от него. „Създадохме и дружество, което ще развива търговията с природен газ като то е 100% собственост на газовия оператор „Булгартрансгаз“, припомни министърът. Тя добави, че държавната газова компания има сключен договор с австрийския газоразпределителен център, от който страната ни ще почерпи опит. С тяхна помощ се очаква и КЕВР да оформи бъдещата регулаторна рамка за газовата борса. Планираме до края на 2019 г. да имаме платформа за търговия с природен газ, обясни още в словото си министър Петкова.

Премиерът Бойко Борисов също се присъедини към събитие и обясни, че газовият хъб „Балкан“ е добре изчислен и свързан с третия енергиен пакет на ЕС. Целта на днешната среща и на доставките на втечнен природен газ е ако има по-евтин газ, който ние да доставяме за нашите потребители и икономика, то те да го получават. Истинската конкуренция ще дойде точно от цената на газа, припомни премиерът Борисов. Той добави, че правителството работи в насока разширяване на газовото хранилище край Чирен. Ако започнат и доставки на по-евтин природен газ, сме предвидили да оставим свободен капацитет в хранилището и да го запълваме с него, добави премиерът.

Заложили сме като основен приоритет в сектор „Енергетика“ на нашата управленска програма диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ, припомни Теменужка Петкова. „България върви с много сериозни стъпки напред към либерализацията на пазара на природен газ, към диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка“, добави още Петкова по време на форума.

Акцент в развитието на пазарите за втечнен природен газ представи Алекс Алексиев от Центъра за черноморски изследвания. През последната година Турция намали вноса си на руски газ с около 60 процента и днес има шест нови терминала за втечнен газ, които се изграждат, обясни специалистът. Според него в нашия регион има значително развитие по отношение на LNG. Новият терминал в Александруполис ще ни даде достъп до втечнен газ, посочи Алексиев. Специалистите обясниха по време на форума, че доставки на LNG гориво страната ни може да очаква от САЩ, Алжир или Катар.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща