Климатичните промени във фокуса на Финландското председателство на Съвета на ЕС

Климат / България
Галина Александрова
570
article picture alt description

На публична дискусия днес в София ще бъдат представени приоритетите на финландското европредседателство. Във връзка с това нейно превъзходителство Пайви Блинникка, посланик на Финландия в България, огласи пред БНР остовните акценти пред финландското правителство, след като страната ѝ поема председателството на Съвета на Европейския съюз за трети път. В дискусията днес ще се включи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Укрепването на правовата държава е основното нещо, с което Европа трябва да се занимава. Ще работим за повишаване на общите ценности. Трябва да засилим вярата в европейската перспектива. Главен приоритет е да затвърдим европейските ценности относно климатичните проблеми. Искаме да събудим Европа. Европейският съюз трябва да представи нов план и нови цели пред ООН за справяне с климатичните промени. Трябва да стигнем до добра стратегия“, заяви нейно превъзходителство Пайви Блинникка по националното радио.

„Докато се подготвяхме за председателството, винаги се връщахме към цялата програма на Евросъюза, към предишните председателства. Доста се промениха приоритетите, тъй като и самата Европа се промени. Намираме се в трудна ситуация с много различни мнения в Европа и с много предизвикателства“, подчерта Блинникка.

„Опитността не е най-важното нещо. Ние развиваме едно ново поведение, нови идеи и за нас това е като едно обновление. Явна от наша страна ще бъде увереността ни. Ситуацията е по-различна, проблемите са различни. Това, което България постигна, ще бъде цел и за нашето председателство“, каза финландският посланик в София.

Ден преди това премиерът Анти Рине обяви, че основната цел на Финландия ще бъде ЕС да постигне съгласие да стане климатично неутрален до 2050 г. Намеренията са Европейският съвет (обединяващ държавите членки) да се споразумее за основните елементи на плана до края на тази година.

За такова решение обаче е необходимо единодушие, а такова не бе постигнато по време на срещата на евролидерите през юни. Тогава те не успяха да се договорят  за съвместни усилия на всички страни в ЕС да постигнат до 2050 въглероден неутралитет - състояние, в което икономиките произвеждат толкова вредни за климата емисии, колкото и поглъщат и преработват. Срещу този план се обявиха група държави, сред които Полша, Чехия, Унгария и Естония. В заключителния документ под линия е отбелязано, чи "за голямо мнозинство от страните членки климатичният неутралитет трябва да бъде постигнат до 2050 г."

Финландско правителство заяви, че страната си поставя за цел да стане въглеродно неутрална до 2035 г. Освен това финландското председателство ще бъде по-щадящо за природата. Намален е броят на срещите и са добавени видео конференции, за да се минимализира въглеродният отпечатък от емисиите от транспорт. Централното разположение на мястото на срещите (Finlandia Hall) значи, че делегатите, останалите участници и медиите ще могат да стигат до там с градски транспорт, колело или пеша, се посочва на сайта на председателството. А парите, които трябваше да се използват за традиционните подаръци (вратовръзки и шалове), ще се насочат към проекти за намаляване на емисиите. Друга цел е да се намали използването на пластмаса като се предлага финландска чешмяна вода, вместо бутилирана. На всички срещи в Хелзинки ще се сервира органична, сезонна и местна финландска храна.

Сред предизвикателствата, за решаването на които ще бъде търсено общо решение по време на финландското председателство, са също така Брекзит и върховенството на закона в ЕС. Ето приоритетите публикувани на сайта на финландското европредседателство:

- акцент върху общите ценности и върховенството на закона
- по-конкурентоспособен и социално включващ ЕС
- ЕС - глобален лидер в климатичните действия
- всеобхватна защита на сигурността на гражданите в общността.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща