КЗК връща "Булгартрансгаз" в начална позиция по проекта за разширение на газопреносната мрежа до Сърбия

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
913
article picture alt description

Комисията за защита на конкуренцията връща "Булгартрансгаз" горе-долу в начална позиция по проекта за разширение на газопреносната инфраструктура до българо-сръбска граница (продължението на "Турски поток", именувано на "Балкански поток"). Това става ясно от решението на регулатора по двете жалби срещу "Булгартрансгаз".  Сега газовото дружество е изправено пред дилема - или да обжалва пред ВАС решението на КЗК, или да продължи напред с "Консорциум Аркад".

 

"Булгартрансгаз" избра в началото на месец април  "Консорциум Аркад" за изпълнител на обществената поръчка за разширение на газопреносната мрежа до българо-сръбската граница. По-късно обаче  декласира ДЗЗД „Консорциум Аркад“ с мотив за непредставени в срок документи и сключване на договор в определения законов срок и избра втората компания - Консорциум „Газово развитие и разширение в България“. Тези действия предизвикаха обжалване пред КЗК от „Консорциум Аркад“. Жалбата бе подадена в началото на месец юни. 

В свое определение на 20 юни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стопира решението на "Булгартрансгаз" за избора на нов изпълнител за разширението на газопреносната мрежа до Сърбия в лицето на ДЗЗД Консорциум "Газово развитие и разширение в България".  Дори определя искането на "Булгартрансгаз" за предварително изпълнение на решението от 28 май, което касае  декласиране на "Обединение "Консорциум Аркад"  и определянето на компанията ГРРБ за изпълнител за "особено".  

Обществената поръчка е с прогнозна стойност от 2 млрд. 286 млн. лева.

Жалбата и отговора на "Булгартрансгаз"

В жалбата си ДЗЗД „Консорциум Аркад“ оспорва решението на възложителя като неправилно и незаконосъобразно. Посочва, че с обжалваното решение възложителят е изменил Решение № БТГ-РД-07-76Б/03.04.2019 г. за избор на изпълнител в частта за определяне на изпълнител и е определил за нов изпълнител на обществената поръчка класирания на второ място участник - ДЗЗД Консорциум „Газово развитие и разширение на България“.

Молбата на ДЗЗД „Консорциум Аркад“ към КЗК е да обяви за нищожно или алтернативно да отмени като незаконосъобразно Решение № БТГ-РД-07-76В/28.05.2019 г. на ръководител отдел „Възлагане на обществени поръчки“ при „Булгартрансгаз“ ЕАД за изменение на Решение № БТГ-РД-07-76Б/03.04.2019 г. за избор на изпълнител в частта за определяне на изпълнител в настоящата процедура за възлагане на обществена поръчка, като върне преписката на възложителя за продължаване на процедурата от последното законосъобразно действие. Претендира направените по производството пред КЗК разноски, става ясно от КЗК.

Регулаторът обаче отказва да разгледа жалбата на „Консорциум Аркад“ в частта, в която се обсъждат възможностите за изграждане на газопреносната инфраструктура от втората избрана от „Булгартрансгаз“ компания – „Газово развитие и разширение на България“.

„Булгартрансгаз“ от своя страна в становището си оспорва изложените твърдения на консорциума и иска от регулатора да остави молбата без уважение. е. В становището се посочва, че обжалваното решение за определяне на нов изпълнител на настоящата процедура за възлагане на обществена поръчка е правилно и законосъобразно и взето при спазване на установените в закона правила, като излага подробно съображения в тази насока.  

 

След преглед на фактите по жалбата КЗК връща преписката на „Булгартрансгаз“ за продължаване на възлагателните действия, съгласно закона, указанията и мотивите на решението на регулатора. Глобява българската газова компания със сумата от 4500 лв. разноски по жалбата.

„Булгартрансгаз“ има възможност да обжалва решението на КЗК пред ВАС.

Сега предстои „Булгартрансгаз“ да вземе решение дали да предприеме тази стъпка.

 

Становището на "Булгартрансгаз"

В становището си, публикувано на интернет страницата, "Булгартрансгаз" заявява, че след подробно разглеждане на мотивите на КЗК предстои да вземе решение дали да обжалба решението пред ВАС или да продължи напред с "Консорциум Аркад". 

От припомнят промяната на решението за избор на изпълнител (с решение №БТГ-РД-07-76В от 28.05.2019г.) на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура  и развитието на процедурите в КЗК. 

 

В този случай правните възможности на „Булгартрансгаз“ ЕАД са следните:

Да обжалва Решение № 741/27.06.2019 на КЗК пред тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ в законоустановения 14-дневен срок, при което съдът следва да се произнесе по съществото на спора в едномесечен срок.

или

Да не обжалва Решение № 741/27.06.2019 на КЗК пред ВАС, като в този случай „Булгартрансгаз“ ЕАД следва да сключи договор с класирания на първо място в процедурата участник - Обединение „Консорциум Аркад“.

Предвид стратегическо значение на проекта, по отношение обезпечаване на сигурността на доставките на природен газ, не само за България, а и за Европа и региона в дългосрочен план, за взимане на решение за по-нататъшни действия „Булгартрансгаз“  ЕАД ще анализира Решение № 741/27.06.2019 на КЗК, като подробно се разгледат мотивите на комисията.

Във връзка със сключените договори за резервиране на капацитет, както и с оглед на необходимостта от осъществяване на проекта в кратки срокове, залегнали в актуализираната енергийна стратегия, „Булгартрансгаз“ ЕАД ще вземе предвид и продължителността на всяка от двете посочени по-горе възможности.

След анализ на горните обстоятелства „Булгартрансгаз“ ЕАД ще предприеме съответните последващи действия, се казва в съобщението на газовата компания.

За „Булгартрансгаз“ ЕАД, като сертифициран газопреносен оператор е от изключително значение да осигури изпълнението на проекта при спазване на общностното законодателство в областта на енергетиката и в областта на обществените поръчки, както и да спази ангажиментите си към своите партньори във връзка с преноса на природен газ, се казва още в становището. 

file:///C:/Users/kuser/Desktop/%D0%90%D0%9A%D0%A2-741-27.06.2019.pdf

 

Решението на КЗК: http://reg.cpc.bg/AllNewResolutions.aspx?dt=2&ot=2

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща