КЕВР обявява новите цени на тока и парното на 1 юли

Енергетика / България
Галина Александрова
715
article picture alt description

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще обяви новите цени на ток, парно и топла вода на 1-ви юли. От тази дата започва новият регулаторен период и одобрените от регулатора цени влизат в сила. Това съобщи БНР след проведеното днес обществено обсъжданев КЕВР.

Регулаторната енергийна комисия предлага увеличение с 3,5% за електроенергията и 4,5% средно за страната при топлоенергията, цени. Гражданските и неправителствените организации обявиха, че не приемат поскъпването.  

От енергийните дружества също изразиха несъгласие по време на обсъждането във вторник с аргумента, че повишението на цените е недостатъ чно.

Според омбудсмана Мая Манолова няма основание за по-високите цени: "Предложението, което прави КЕВР, е необосновано, нечестно, несправедливо спрямо българските граждани. За съжаление решенията се вземат от регулатора и в конкретния случай наистина изглеждат предварително взети, т.е. ние участваме в един спектакъл".

Големите фирми-консуматори на ток също изразиха публично недоволство от планираното от 1 юли поскъпване на тока за бита с 3.5 процента, приемат го за твърде малко. От федерацията на индустриалните енергийни консуматори твърдят, че предприятията ще понесат нов удар, защото тока, който могат да купуват само от енергйната борса, ще остане скъп. 

Увеличението на цените, които КЕВР предлага за парното и топлата вода, е най-голямо за абонатите в Разград и Габрово, съответно 17 и 12 на сто. Най-малко е предлаганото увеличение във Варна и Перник – около 2%. В Сливен топлоенергията се очаква да поевтинее под процент. В София новата цена ще е с 4,3 на сто по-висока, е предвидено в проектното решение, а за останалите топлофикации увеличението варира между 6 и 7,5%. На обсъждането с топлофикационните дружества във вторник, възраженията бяха категорични.

„За пореден път с цените се прави една псевдосоциална програма. При тези цени не знам кой печели, защото, според мен, няма печелещи, всички са губещи“, заяви Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща