ЕК съди България заради мръсен въздух, властта да каже ТЕЦ "Брикел" ли е виновен за превишенията на серен диоксид и прах

МОСВ: България предприема мерки за спазване на нормите за серен диоксид в района на Гълъбово

Икономика / България
Галина Александрова
742
article picture alt description

Европейската комисия предявява иск срещу България и Испания пред Съда на ЕС във връзка с лошото качество на въздуха, съобщи пресофисът на ЕК.

В България не се спазват пределно допустимите стойности на серен диоксид (SO2), a в Испания — на азотен диоксид (NO2).

Взетите днес решения са част от активните действия на Комисията за съвместни усилия с държавите членки с цел защита на здравето на гражданите от лошото качество на въздуха съгласно насоките в съобщението на Комисията от май 2018 г., озаглавено „Европа, която закриля: чист въздух за всички“, обясняват от еврокомисията.

Най-новите данни за серния диоксид (SO2) за България, които държавата е предоставила, показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на SO2 в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи.

От години има доказателства, че основният замърсител в региона е ТЕЦ "Брикел", но до този момент управляващите, които и да са те, не предприемат мерки срещу централата на бизнесмена Христо Ковачки, въпреки че по европейските стандарти тя отдавна трябваше да бъде затворена, а теприторията на и около нея трябва да бъде рекултивирана и обезопасенац. Двете американски централи - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" инвестираха стотици милиони евро в сероочистващи инсталации и те отговарят на най-високите европейски и световни стандарти, припомнят експерти. Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" също намали значително изхвърлянето на SO2 във въздуха.

От 2005 г. насам са в сила разпоредби на ЕС за пределно допустимите стойности и концентрацията на SO2 в атмосферния въздух. Те започнаха да се прилагат за България от присъединяването ѝ към ЕС на 1 януари 2007 г. С днешното решение за втори път се предявява иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на ЕС за качество на въздуха. В решението си от 5 април 2017 г. Съдът потвърди, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици ПЧ10 (Комисия/България, C-488/15). Тук отново става дума за ТЕЦ Брикел, само преди седмици централата на Ковачки за пореден път задуши старозагорци и хората в региона с прахова завеса от Черното езеро, в което изхвърля отровните лашни остатъци от производството си.

Истината е, че освен че ни трови, централата на Ковачки ще натовари данъкоплатците в страната ни с плащанията по огромни глоби, ако съдът на ЕС потвърди нарушението на екоправилата.

Най-новите данни за качеството на въздуха, предоставени от Испания, потвърждават системното нарушаване на разпоредбите на ЕС относно пределните стойности за азотен диоксид (NO2), които са правно обвързващи от 2010 г. Решението да бъде предявен иск срещу Испания се отнася до градските зони на Мадрид, Барселона и Валес-Байш Льобрегат, в които се наблюдава трайно превишаване на пределно допустимите стойности на NO2 . Според Европейската агенция за околна среда почти 9000 случая на преждевременна смърт в Испания всяка година се дължат на високите стойности на NO2.

В случай на превишаване на пределно допустимите стойности, определени в законодателството на ЕС относно качеството на атмосферния въздух (Директива 2008/50/ЕО) — какъвто е случаят с България и Испания — държавите членки трябва да приемат планове за качеството на въздуха и да гарантират, че в тях се съдържат подходящи мерки, така че периодът на превишаване да бъде възможно най-кратък. Въз основа на принципа на субсидиарност законодателството предоставя избора на средства за спазване на пределно допустимите стойности на държавите членки.

МОСВ заобикаля въпроса за вината

България предприема мерки за спазване на нормите за серен диоксид в района на Гълъбово, заявява в официално съобщение Министерството на околната среда и водите. Днес Европейската комисия (ЕК) прие решение за завеждане на дело срещу България за превишаване на нормите за серен диоксид в района на Гълъбово.Проблемът с високи нива на серен диоксид в България съществува отдавна, основно във връзка с използването на въглища с високо съдържание на сяра от някои топлоелектрически централи, признават от МОСВ. 

От ековедомството обясняват, че още от 2007г. България, като държава член на ЕС, е задължена да постигне и спазва неговите норми за качество на въздуха. Поради непостигането на изискванията за нивата на серен диоксид през 2009г. ЕК стартира наказателна процедура срещу страната ни, като по това време проблемните райони са три – Перник, Гълъбово и Димитровград.

В резултат на предприетите от държавата и от собствениците на големи горивни инсталации (ГГИ) мерки през последните години е налице значително намаляване на общите емисии на вредни вещества и в частност на серен диоксид – от 715 358 до 48 567 тона спрямо 2007 г.

"Вследствие на това към момента Гълъбово е единствената община, в която продължава да има проблеми с постигане на европейските изисквания за съдържание на серни оксиди в атмосферния въздух", твърдят в съобщението си от ековедомството. 

Според МОСВ "основната причина за проблемите с постигането на нормите за серен диоксид в град Гълъбово е исторически наследената концентрация на четири ГГИ, разположени на малка площ във въгледобивния басейн „Марица Изток“.  Това, освен че води до сумарното изпускане на сравнително големи количества серен диоксид, затруднява значително както определянето на конкретния причинител на всеки отделен епизод на замърсяване, така и степента, в която всяка централа влияе върху качеството на въздуха в Гълъбово", твърдят от екоминистерството, като по този начин размиват вината на ТЕЦ "Брикел" и се опитват да я пренесат и върху останалите три централи, включително върху двете американски ТЕЦ, които, както вече подчертахме, инвестираха огромни средства и разполагат с най-съвременни сероочистващи инсталации.

"Трябва да бъде подчертано, че централите в басейна „Марица Изток“ съгласно данните от техните системи за автоматични измервания спазват изискванията на европейското законодателство и нормите, определени в техните комплексни разрешителни.  Централите имат значителен принос към общото количество електрическа енергия, което се произвежда в страната (между 45и 60% в зависимост от сезона)", сочат от екоминистерството.

От ведомството обясняват: "Независимо от посочените проблеми и с оглед постигане на необходимото качество на въздуха от страна на Министерството на околната среда и водите са предприети действия с цел намаляване на нивата на серен диоксид в атмосферния въздух в Гълъбово. В Програмата на правителството е залегнала Мярка 572: Усъвършенстване/надграждане на вече съществуващата Система за ранно предупреждение (СРП) за прогнозиране на наднормено замърсяване на приземния атмосферен слой със серен диоксид в района на Старозагорска област, която да бъде в състояние да прогнозира възможни превишения на нормите и да предлага намаляване на емисиите от всяка централа в енергийния басейн „Марица Изток“.

За изпълнение на мярката е разработен проект „Усъвършенстване/надграждане на вече съществуващата Система за ранно предупреждение (СРП) за прогнозиране на наднормено замърсяване на приземния атмосферен слой със серен диоксид в района на Старозагорска област“, с който се предлагат варианти за намаляване на емисиите от всеки ТЕЦ.  В проекта активно участват Националният институт за метеорология и хидрология, операторите на четирите централи от басейна „Марица Изток“, Националната електрическа компания и Електроенергийният системен оператор. Мярката е изпълнена и системата за ранно предизвестяване е въведена в експлоатация от 26 март 2019 г.

В резултат на предприетите мерки през настоящата година се наблюдава значително намаляване на броя на превишенията на средночасовите норми за серен диоксид, регистрирани в Гълъбово. От началото на годината досега те са само 19. За сведение – през същия период на 2018 г. превишенията на средночасовата норма са били 46, сочи МОСВ.

С настоящото решение на ЕК се цели да бъде установено нарушението от Съда на Европейския съюз, без да се налагат финансови санкции срещу България, уточняват от министерството на Нено Димов.

Освен спрямо България, днес ЕК взе решение за завеждане на дело пред Съда на ЕС и срещу Испания, но за системното нарушаване на правото на Съюза за пределните стойности за азотен диоксид. Комисията предприе наказателни мерки в областта на качеството на атмосферния въздух и срещу Хърватска, Полша, Румъния и Гърция. През май2018 г. заради непостигане на нормите за качество на въздуха ЕК изпрати на съд още 6 държави – Франция, Германия, Унгария, Италия, Румъния и Великобритания.

Въпреки че държавите от ЕС са поели задължение да гарантират добро качество на въздуха, замърсяването продължава да бъде проблем на много места, като положението е особено тежко в градските райони. Замърсяването на въздуха продължава да бъде най-сериозният здравен проблем от екологично естество в ЕС, на който се дължат приблизително 400 000 случая на преждевременна смърт годишно. Замърсеният въздух води до сериозни заболявания, сред които астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове, е посочено в съобщението на ЕК.

Проучванията сочат, че лошото качество на въздуха води до преки икономически разходи, които значително надвишават 20 милиарда евро годишно. Основен източник на прахови частици (ПЧ10) са емисиите от промишлеността, трафика и домашното отопление, а също и селското стопанство. Серният диоксид (SO2) се отделя при използването на съдържащи сяра горива (въглища и нефт) за битово отопление, производство на електроенергия и за гориво за моторни превозни средства. Серният диоксид може да засегне дихателната система и функциите на белия дроб и да причини дразнене на очите. Сярната киселина е и основният компонент на киселинните дъждове, които причиняват обезлесяване. Азотният диоксид (NO2) се отделя предимно в резултат на човешката дейност, като например движението по пътищата — по-специално от дизеловите превозни средства, както и
промишлеността. В законодателството на ЕС са определени пределно допустими стойности за ПЧ10 и SO2, които влязоха в сила за държавите членки през януари 2005 г., и за NO2 — в сила от януари 2010 г.

---------------------------------------------

С ежемесечния пакет от решения Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС. Спрямо България са предприети процедури за нарушения и в следните области:

  • Цифров единен пазар

Комисията ще изпрати мотивирани становища на България и още две държави членкипоради това, че не са уведомили за пълното транспониране на правото на ЕС относно достъпността на уебсайтовете и мобилните приложения (Директива (ЕС) 2016/2102).

  • Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП

Европейската комисия реши да изпрати две официални уведомителни писма на България относно налаганите от страната ограничения за предоставянето на услуги. Първото официално уведомително писмо се отнася до ограничения за временното трансгранично предоставяне на частни охранителни услуги. Второто официално уведомително писмо се отнася до правна разпоредба, с която се определя продължителността на временното трансгранично предоставяне на услуги.

  • Правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете

Комисията реши днес да изпрати мотивирано становище на България във връзка с липсата на транспониране на правилата на ЕС относно признаването на съдебни решения, с които се налагат наказания лишаване от свобода (Рамково решение 2008/909/ПВР на Съвета). С тези правила се гарантира взаимното признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат присъди за лишаване от свобода. България не е съобщила за приемането на национално законодателство, транспониращо разпоредбите на рамковото решение, нито е предоставила задоволителни отговори относно приключването на текущите законодателни процедури.

  • Миграция, вътрешни работи и гражданство

Комисията реши днес да изпрати официално уведомително писмо на България, тъй като нейните национални правила не са в съответствие с правилата на ЕС относно наказателно-правните санкции за пазарна злоупотреба (Директива 2014/57/ЕС).

  • Данъчно облагане и митнически съюз

Комисията реши да изпрати официални уведомителни писма на 7 държави членки, сред които и България, поради това, че не са приложили правилата на ЕС относно борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография (Директива 2011/93/ЕС).

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща