Дават старт на фотоволтаичен парк Аурубис 1 с мощност 10 МВт

Прогнозното годишно производство е за 11 МВтч. Това ще бъде най-голямата инсталация за собствени нужди в България

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
3703
article picture alt description

Дават старт на строителството на фотоволтаичен парк „Аурубис 1“. Слънчевата централа ще бъде построена от ЧЕЗ ЕСКО България за нуждите на най-голямото предприятие за преработка на мед в България – „Аурубис“. 

Фотоволтаичният парк ще е с инсталирана мощност от 10 МВт и прогнозно годишно производство от 11 МВтч  и ще представлява най-голямата инсталация за собствени нужди в България. Проектът включва монтаж на 20 000 фотоволтаични панела на терен от 104 декара.

Слънчевата централа ще бъде изградена от „ЧЕЗ ЕСКО България“ ЕООД, дружество от ЧЕЗ Груп в България, което предлага цялостни енергийни решения за клиентите – изграждане до ключ, експлоатация и поддръжка на ВЕИ,  индустриални системи, климатизация и осветление.

С изграждането на новата мощност „Аурубис България“ ще оптимизира външното потребление на електроенергия с около 11 700 МВтч на година. По предварителни изчисления, за период от 15 години общото производство ще възлезе на близо 170 000 МВтч. Централата ще покрива средно 2.5% от консумацията на електроенергия на завода. Дневното пиково покритие през лятото ще надхвърля 12 %.

Проектът е част от политиката на компанията за устойчиво развитие и преход към зелена икономика. Стратегия  на „Аурубис България“ предвижда до 2030 г. 20% от необходимата ни електроенергия да бъде произвеждана от собствени възобновяеми източници.

„Аурубис България“ АД е втората по големина компания в страната и е част от Aurubis AG - интегрирана международна група за производство на метали и най-голям преработвател на мед в света. „Аурубис“ стопанисва медодобивния завод до Златица и Пирдоп в Средногорието. Компанията е със структуроопределяща роля за икономиката на България.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща