България ще настоява пред ЕС сама да избира с какви технологии да постигне климатичните цели

Енергетика / България
3E news
769
article picture alt description

За България е важно да може да избира какви технологии да използва за постигане на климатичните цели на Европейския съюз, както и да се прилагат принципите за технологична неутралност. Тази позиция ще защитава страната ни по време на предстоящото неформално видеоконферентно заседание на енергийните министри на Европейския съюз, което ще се проведе на 14 декември. По време на заседанието се предвижда да бъде обсъдена темата за интеграция на енергийните системи в контекста на пътя към климатична неутралност, съобщиха от правителствената пресслужба.

Очаква се Европейската комисия да информира за последното развитие в областта на външните енергийни отношения на Европейския съюз, а делегацията на Португалия да представи работната програма на предстоящото ротационно председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2021 г.

Българската страна разбира важността и подкрепя ЕС да се превърне в устойчива и неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г. В рамките на този процес следва да бъдат отчитани различното ниво на икономическо развитие в отделните държави членки, особеностите на енергийния микс, наличния природен потенциал и други специфични фактори. За нас е важно да бъдат зачитани принципите за технологична неутралност, равен достъп до технологии и осигуряване на гъвкавост при избора им. Необходимо е концепцията за секторна интеграция да позволи ефективното оползотворяване на наличната инфраструктура, както и равноправен достъп до нови технологични решения.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща