България изнася стоки и услуги за над 1,2 млрд. долара за САЩ

Ново проучване показва устойчивостта на трансатлантическата икономика

Икономика / България
3E news
407
article picture alt description

Докладът за Трансатлантическата икономика сочи, че България изнася за САЩ стоки за над 910 млн. щ.д. и услуги за 303 млн. щ.д. Това става ясно от ново проучване на Американската търговска камара към ЕС (AmChamEU) и Търговската камара на САЩ показва, че трансатлантическата икономика се подобрява благодарение на масовия политически отговор на рецесията, предизвикана от COVID-19. Както ЕС, така и САЩ ще се върнат към растеж през 2021 г., въпреки че процесът по възстановяване ще е неравномерен с напредването на САЩ. Що се отнася до бъдещето, докладът отбелязва, че основите на трансатлантическите отношения остават силни и вероятно ще изиграят ключова роля в икономическото възстановяване, което предстои.

Сюзън Дангър, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара към Европейския съюз (AmCham EU) посочи: „Ние сме обнадеждени от силната политическа готовност и от двете страни за напредък в трансатлантическите отношения. Силното възстановяване ще зависи от тясното сътрудничество между ЕС и САЩ, докато се борим със световната здравна криза и нейното въздействие върху нашите икономики. Трансатлантическите партньори трябва да се възползват от възможността да изградят по-устойчива, гъвкава и иновативна икономика. Сега е времето за трансатлантическо лидерство.“

Можете да се запознаете с проучването тук или тук.

Годишното проучване на трансатлантическата икономика за 2021 г. бе представено в тридневна онлайн конференция в края на миналата седмица. То подчертава факта, че отношенията между ЕС и САЩ остават най-мащабните по рода си в света. Трансатлантическото икономическо партньорство генерира около 6 трилиона евро търговски продажби годишно и представлява половината от общото глобално потребление. Никое място в света не привлича повече преки чуждестранни инвестиции в САЩ от Европа. През последното десетилетие Европа привлече 57,3% от общите глобални инвестиции в САЩ - повече от всяко предишно десетилетие.

На какво да обърнете внимание в новото издание на доклада?

- Въздействие на глобалната пандемия върху трансатлантическата икономика;

- Нова глава, посветена на развиващите се отношения между ЕС, САЩ и Китай; 

- Променяща се динамика след Брекзит, в отношенията с Обединеното кралство; и

- Данни за трансатлантическата енергийна икономика;

- индивидуални профили за 30 европейски държави (в т.ч. и България, стр. 143) и всички 50 американски щати.

Изследването е проведено от Даниел Хамилтън и Джоузеф Куинлан за програмата „Глобална Европа“ на Центъра „Уилсън“ и Института за външна политика към Училището за напреднали международни изследвания на университета „Джонс Хопкинс“.

Данните са достъпни и в Thriving Together, онлайн платформа, която показва дълбоките връзки, обвързващи Европа и САЩ, включително номера от Трансатлантическата икономика 2021: thrivingtogether.eu.

Ето и данните за България

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща