БЛС: В проекта за нов здравен модел липсват реални разчети, прогнози, оценка на риска

Климат / Свят
Галина Александрова
358
article picture alt description

В проекта за нов здравноосигурителен модел, представен от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на 15 юли, липсват реални разчети, както и прогнози, оценка на риска, оценка на въздействието и др. Това се посочва в становище на Българския лекарски съюз /БЛС/, предаде БТА.

Моделът предвижда частни застрахователни фондове да се конкурират с НЗОК, като всеки човек може сам да избира къде да бъдат внасяни 8-те процента здравна вноска.   

От съсловната организация изразяват безпокойство, тъй като се предвижда да се оперира със същите средства, с които разполага в момента системата, предлагайки обаче те да се разпределят между няколко платци. БЛС очакваше концепцията да надгради съществуващия модел, създавайки условия за реална конкуренция, се посочва в становището.

Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лечението му, допълват още от съсловната организация.

БЛС е категоричен, че ако предложената концепция влезе в сила, основният пакет от медицински дейности трябва да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които трябва да бъдат гарантирани на доставчиците на медицински услуги. Според модела цените ще се договарят между фондовете и лечебните заведения. Съсловната организация остро възразява срещу идеята лекарите да се договарят с много по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове.

Новият модел няма да реши проблемите, свързани с кадровия дефицит и неравномерното разпределение на здравни услуги в страната, се допълва още в становището и се подчертава, че отново не се предлага решение на проблема с големия брой неосигурени пациенти.

Да се въведе национална здравна информационна система и действащо електронно досие на пациента, реално да се остойностят всички медицински дейности и труда на лекарите и специалистите по здравни грижи, да се дефинират дейности в допълнителен пакет, заплащан от застрахователи, предлагат от БЛС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща