Андрей Делчев: Намерението на държавата да строи бензиностанции ще раздвижи пазара на имоти, но не е никак евтино

От това, което до този момент, от анонсите и прессъобщението разбираме, че намеренията на държавата за създаване на Държавна петролна компания са добри и няма как да не ги подкрепим, категоричен е експертът

Енергетика / България
3E news
845
article picture alt description

От това, което до този момент, от анонсите и прессъобщението разбираме, че намеренията на държавата за създаване на Държавна петролна компания са добри и няма как да не ги подкрепим. Това каза Андрей Делчев  от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) в сутрешния блок на Би Ти Ви. В същото време той припомни, че досега се чуват само намеренията, но законопроекта и оценката за ефективността все още ги няма. Андрею Делчев смята също така, че намерението на държавата да строи нови бензиностанции ще раздвижи пазара на имоти. В същото време той бе категоричен – намерението не е никак евтино.

Делчев бе категоричен, че появата на държавата като нов играч не е притеснително. „Не ни притеснява, че държавата ще е конкурент. Ако спазват пазарните правила, така както бе обещано от двамата министри Караниколов и Горанов, нямаме притеснения за конкуренцията. Още един играч в по-ниската пазарна ниша е добре дошъл, каза Андрей Делчев, като припомни, че и в момента на пазара на горива има цялата ценова гама – бензиностанции, на които се продава на по-високи цени и такива, на които горивата са с ниски цени.  В отговор на въпрос за съществуващите диспропорции, Делчев заяви, че е нормално цената на горивата на определени бензиностанции, които инвестират в инфраструктура, екология и обучение на персонал да е по-висока. „Те имат по-скъп продукт, с по-висока себестойност“, уточни той, като бе категоричен, че „ако не могат да го поддържат следва да напуснат пазара“

„Всеки си е намерил равновесието на пазара. Който не може да го намери - да излиза от него“, заяви още той. Представителят на БПГА обясни още веднъж, че щом държавата иска да влезе та дори и с държавни бази е „прекрасно“.  В същото време Андрей Делчев потвърди, че начинанието е скъпо.

Търговията с петрол се регулира от пазара, каза още той, като обясни, че ако даден обект, или верига няма достатъчно потребители отпада от пазара. В този ред на мисли той допълни и, че цялата пазарна верига на горивата се регулира като цяло от пазара. Експертът не подмина и намерението за участието на новата Държавна петролна компания в сегмента с държавни складове като обясни, че и това второ намерение е доста скъпа дейност.

Андрей Делчев изрази и очакване за раздвижване на пазара на недвижими имоти. Цената на земята по магистралите е много висока, а за една бензиностанция са необходими от 2 до 6 декара. В момента, в който се появи държавата, ще се раздвижи пазарът на имоти, заяви още представителят на БПГА. Той уточни също така, че за изграждането на 1 бензиностанция е необходима горе-долу една година. Така че по думите му изграждането на 100 бензиностанции за уречения период е доста оптимистично.

В коментар за лекото покачване на цените на петрола, Делчев уточни, че това е в  резултат на очакване за повишаване на потреблението и края на ценовата война.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща