Ангелкова: Между 5 и 8 на сто е спадът на туристите по българското Черноморие

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
744
article picture alt description

Между 5 и 8 на сто е спадът на туристите на този етап по българското Черноморие. Тези прогнозни данни съобщи пред журналисти в парламента министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й това са реалистични и очаквани данни с оглед на силната конкурентна среда.

"Обелязахме, че ни очаква един изключително труден сезон. Големи наши преки конкуренти и дестинации като Турция, Тунис, Египет имат изключително сериозна политика по отношение на субсидирането и, съответно, насочването на туристопотока към тях. Още тогава отбелязахме, че ще имаме лек спад през летния туристически сезон. Правим всичко възможно да привлечем интереса към записванията в последния момент към България и, съответно, късните записвания", каза Ангелкова, цитирана от БНР.

Министерството на туризма подготвя специален механизъм за подпомагане на организирания туризъм по опита на Гърция, Испания, Хърватска и Кипър. Механизмът ще бъде подложен за обществено обсъждане  през август и ще  заработи за летния сезон догодина:

"Да може големите туроператори, които са водещи в определянето на пазара и туристопотока за всяка една от страните да го имат в предвид и съответно да насочат капацитет както от чартърни полети, така и от туристи, към нашата страна за лято 2020 година".

 

Междувременно парламентът прие на първо четене закона за концесиите, който засяга възлагането на концесия на морски плажове. Към настоящия момент има голям брой неохраняеми морски плажове и сроковете на много концесионни договори изтичат.

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви пред депутатите, че започва дебат за статута на морските плажове. „Важно, е да намерим баланса, за да има правилно и конкуретно развитие на българския туристически продукт по Черноморието. Много ме е яд, когато виждам цялата тази негативна кампания, която изключително много се отразява на имиджа на българския туризъм", каза Ангелкова.

Депутатът от "Атака" Павел Шопов на свой ред призова за регламентиране на ситуацията.

"Ние не можем да оставим нещата на самотек. Те бяха такива до този момент. Имаше плажове без концесионери, войни между концесионери, между потребители и концесионери", каза той.

Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че се работи усилено и че самият факт, че има министерство на туризма показва волята на държавата този сектор да бъде приоритетен.

От БСП също подкрепиха промените и уточниха, че секторът се нуждае от категоризация на плажовете и уточниха, че от 270 плажа 144 са отдадени на концесия, но трябва да има различно ценообразуване.

"Работим в жестока конкуренция. Само на час път със самолет и на два часа път с кола има райски кътчета, в които няма бележка за 11,50 лева за бутилка минерална вода", заяви депутатът Атанас Костадинов.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща