АЕЦ „Белене“ може да се превърне в „мега двигател“ на индустрията у нас

Енергетика / България
Георги Велев
816
article picture alt description

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ може да се превърне в „мега двигател“ за индустрията у нас. Това заяви проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена по време на международната ядрена конференция „Булатом“ – регионална, национална, и световна енергийна сигурност. Според него едно от решения за прехода към нисковъглеродна икономика на страната дава именно проектът „Белене“, защото той представлява именно такава система и спомага за намаляването на вредните емисии.

Благодарение на изграждането на централата може да се възобнови инженерното образование у нас и да се подбри качеството му. За такъв огромен проект са нужни не са само ядрени инженери, но и машинни инженери, строителни инженери, оператори, електроинженери, биолози, химици и редица други специализирани професии. По време на строителството, а след това централата ще дава препитание на хиляди специалисти, припомни професорът.

Чрез този проект България ще даде своя принос и за опазването на околната среда, категоричен бе Янев. По думите му това е един от много нискорисковите проекти в света. Чрез АЕЦ „Белене“ страната ни ще получи и технологичен трансфер – не само за оборудване в индустрията, но и използване на съвременно ноу-хау. „Близо 40 хиляди км кабели се поставят в една атомна централа. Дали е възможно такова количество кабели да се произведат от българската промишленост?“, попита професорът. Важен момент в изграждането и специфичния бетон, който се полага на площадката. „Дали е възможно това да бъде направено от родни компании?“ Попита още професорът.

Този проект би дал стимул и на редица други дейности, свързани с роботиката, ИТ специалистите, контрол и управление на проекта. Проф. Янев припомни, че в съвременния свят са нужни редица ИКТ специалисти за управление на процесите в ядрена централа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща