Николай Павлов: От 30 април до днес цените на газа на европейските пазари са се повишили с над 22 процента

IGB е изключително необходим, за да се реализират доставките на азерски газ в пълен обем

Енергетика / България
3E news
1087
article picture alt description

Цената на газа, предстоящият 7-дневен ремонт на „Турски поток“, а заради това и застрашените доставките от „Газпром“ за региона коментира в рамките на днешното заседание в КЕВР изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Той засегна и спекулациите около газопровода IGB и доставките на азерски газ по временното трасе. Павлов беше категоричен, че газопровода IGB е изключително необходим на България, а председателят на КЕВР Иван Иванов напомни, че крайната дата за изграждането му е юни 2022 г. 

Предложението за цената на газа, внесено от „Булгаргаз“ е прогнозна и отразява движението на стойностите на европейските газови хъбове до 9 май тази година. Това обясни изпълнителният директор на газовото дружество Николай Павлов в рамките на заседанието за обсъждане на цената на природния газ за месец юни, което се проведе в онлайн режим днес в КЕВР. 

В заявлението, подадено в КЕВР на 11 май, „Булгаргаз“ иска повишение на цената на синьото гориво през месец май с 13 процента или 42,54 лв. за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). 

Настоящата цена на природния газ за месец май, според решението на енергийния регулатор е за 37,71 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) и бе увеличена с 13,6 процента спрямо цената за месец април.

„Искам да отбележа, че цените на европейските газови пазари продължават да се повишават спрямо тези от предходните месеци, което се дължи на ниските нива на запаси в газохранилищата, изоставането с нагнетяването спрямо предходните години. Цените на газа на европейските пазари са се повишили с над 22 процента само за периода 30 април до днес. Това повишение на цените на газовите пазари вероятно ще намери отражение и в коригираното заявление, което „Булгаргаз“ ще внесе на 1 юни“, каза Николай Павлов. 

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ предупреди също така и за предстоящите ремонтни дейности по газопровода „Турски поток“ през юни месец. Той информира и за преговорите, които се водят с „Газпром“ за осъществяване на доставките по алтернативното трасе на Трансбалкански поток. 

„Предстоят ремонтни дейности на газопровода „Турски поток“ за периода 22 – 29 юни. Това означава, че ремонтните дейности ще доведат до прекъсване на доставките за период от 7 дни за Гърция, Северна Македония, Сърбия, Турция, Румъния и България, което съответно ще доведе до недостиг на природен газ на тези пазари“, каза Николай Павлов. Той увери, че „Булгаргаз“ полага всички усилия да осигури и ще осигури природен газ за този период. 

„Повече от месец се водят преговори с „Газпром“. Доставките на природен газ за този 7-дневен срок на ремонтните дейности да бъдат извършвани по алтернативно трасе през Украйна и Румъния, през което се извършваха доставките до България до края на 2019 година“, каза Павлов, като припомни, че това трасе е използвано за осигуряване на доставките по време на ремонтните дейности на „Турски поток“ през миналата 2020 година.

„Няма правни и технически пречки доставките да се извършват по алтернативното трасе, но преговорите все още не са финализирани“, допълни той, като изрази очакване този въпрос да бъде решен най-късно до края на седмицата. По думите му този въпрос е отнесен и до изпълнителната власт на руската страна, тъй като очевидно там „такива въпроси не се взимат само на ниво търговски дружества“. Изпълнителният директор на газовото дружество увери, че се водят преговори и с други доставчици на приемливи цени, но според думите му „вероятно те ще се отразят в цената на газа през юни като повишение, тъй като се очаква те да бъдат доставени на спот цени“.

 „Какво ще бъде отражението им върху цената към този момент не може да калкулираме, тъй като преговорите не са приключили“, каза още той.

Ремонтните дейности на „Турски поток“ ще се извършват на територията на Турция, уточни още Павлов в отговор на питане на председателя на КЕВР Иван Иванов, който в този смисъл напомни, че от „Газпром“ по договор са задължени да изпълнят доставките си. 

Изпълнителния директор на „Булгаргаз“ коментира и доставките на природен газ от Азербайджан и в частност трасето, през което в момента се осъществяват. 

„Във връзка със спекулациите, относно доставките на газ от Азербайджан бихме искали да внесем следните разяснения: съгласно договора за доставка газът от находището Шах Дениз е предвидено да се транспортира до българския пазар по междусистемната газова връзка Гърция-България, т.е. газопровода IGB, който ще се свърже с българската газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ край Стара Загора. „Булгаргаз“ е основният ползвател на газопровода IGB като е резервирало капацитет за всички количества за целия период на договора, с което тези доставки са на 100 % обезпечени. „Булгаргаз“ беше информирано от проектната компания ICGB относно вероятността от забавяне в изграждането на газопровода и отчитайки това обстоятелство, „Булгаргаз“ проучи всички възможни алтернативни маршрути за доставка до България. Единствената такава възможност за приемане на газа беше в точка на свързване на гръцката мрежа в газопровода ТАР на Неа Месемврия, която обаче обслужва основно доставките на азерски газ за Гърция. В условията на конкурентен търг „Булгаргаз“ резервира максимално възможния капацитет за достъп и пренос на количества на гръцката система от входна точка Неа Месемврия до изход на точка на Кулата-Сидирокастро. Количествата азерски газ, които България получава по алтернативния временен маршрут са по-малки от тези, които дружеството би получило по основното трасе на IGB, но са максимално възможните с оглед на техническия капацитет на гръцката мрежа на посочените точки, както и техническите ограничения при функционирането на гръцката газопреносна мрежа.

Спекулативно  е да се твърди, че колкото капацитет се предлага на гранична точка Кулата-Сидирокастро, толкова азерски газ може да бъде внесен в България. За да се внесе в България обаче азерският газ първо трябва да постъпи в гръцката мрежа и там от толкова, отколкото е преминал през входната й точка може да напусне гръцката мрежа в посока България. Ако през съществуващата гръцка мрежа можеше свободно да преминава цялото количество азерски газ за България, то изграждането на IGB би било безпредметно. Самият факт, че този газопровод се строи и е подкрепен от ЕК, стратегически партньори, финансови институции говори достатъчно, че той е необходим, за да се осъществи свързаност, достатъчен капацитет между двете държави, както и връзка на България с газопровода ТАР. Алтернативното трасе е частично решение с по-малка сигурност на доставките и е свързано с допълнителни разходи. Осигуряването му е голям успех, тъй като благодарение на него българските потребители са едни от първите в Европа, които получават азерски газ, но това не го прави равнопоставено на IGB. Няма съмнение, че IGB е изключително необходим, за да се реализират доставките на азерски газ в пълен обем и безспорно изграждането му трябва да бъде ускорено и завършено в най-кратък срок”, заключи Павлов.“

Председателя на КЕВР Иван Иванов също наблегна на значението на IGB и напомни, че регулатора е дал съгласие за удължаване на строителството на интерконектора с Гърция до края на юни 2022 година.

„Фактически това е обозримия период, в който ще трябва да бъде използвана връзката Неа Месемврия – Сидирокастро-Кулата за алтернативни доставки“, каза той и обърна внимание, че чрез тези доставки в микса може да се влияе положително върху цената на природния газ предвид формулата за ценообразуване, където предимство имат петролните деривати мазут и петрол, които в момента са от полза. 

Закритото заседание на КЕВР, на което ще бъде взето решение за цената на природния газ за следващия месец ще се проведе на 1 юни 2021 г. 

Още по темата: "Булгаргаз" предлага цена на газа за юли в размер от 42,54 лв. за MWh

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща