Русия ще може да доставя газ за ЕС през Украйна през 2020 г. без договор с Киев

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1035
article picture alt description

С цел избягване на проблемите с транзита на газ за ЕС през 2020 г. не е необходим нов газов договор за изпълнение от страна на Киев на задълженията, свързани с  внедряване на европейските енергийни норми във вътрешното законодателство на страната. Това е заявил в неделя пред ТАСС източник от европейския енергиен сектор.

„Киев пое задължение като член на Европейската енергийна общност да имплементира в законодателството си към 1 януари 2020 г.  европейските енергийни норми, включително провеждането на търгове за резервиране на капацитет. Това означава, че дори и при липсата на договор, операторът на украинската газотранспортна система ще бъде задължен да обяви търгове за транзитните си мощности, които „Газпром“ ще може да купи за осъществяване на краткосрочни и средносрочни доставки. Тоест, дори и липсата на договор няма да доведе до прекратяването на транзита на газ за ЕС“, е отбелязал експертът.

Транзит без договор

Източникът е подчертал, че „прецедент за успешни доставки от „Газпром“ по системата за търгове в постсъветското пространство вече има“, напомняйки, че „от 1 януари до 12 март 2019 г.. „Газпром“ е доставял газ за Армения през газотранспортната система на Грузия  без транзитен договор с Тбилиси, купувайки транзитни мощности през системата за търгове.

„Това означава, че дори ако тристранните консултации за газа не доведат до резултат, че настоящият десетгодишен договор между Москва и Киев изтича в края на 2019 г. и не бъде продължен, нито обновен, за запазването на транзита през 2020 г. все пак ще съществува достатъчно легална база“, е заключил експертът.

Газовите консултации

На 19 септември в Брюксел ще се проведе тристранна среща ЕС – Русия – Украйна на ниво министри по въпросите за газа. Както по-рано заяви, отговаряйки на въпрос на ТАСС, заместник-председателят на ЕС по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, ЕК ще се стреми към постигане на дългосрочен договор за Киев, за да се гарантира привлекателността на украинската газотранспортна система за инвестиции и за модернизацията й. Шефчович подчерта, че друга тема от преговорите ще е изпълнението на задълженията на Киев по имплементиране на европейските енергийни норми, които „ще внесат яснота и прозрачност в украинската газотранспортна система“. Той отбеляза, че страните смятат също така да обсъдят определянето на редица транзитните тарифи.  

Европейските предложения

Според информация на източници на ТАСС от Брюксел, ЕС предлага на Украйна и Русия да сключат нов транзитен договор за 10 години при условия за задължителен пренос на не по-малко от 60 млрд. куб м газ годишно. Много киевски политици и служители, включително председателят на „Нафтогаз“ Андрей Коболев неведнъж са заявявали, че в случай на прекратяване на украинския транзит слез изтичане на действащия договор в края на 2019 г. Киев ще загуби бюджетни постъпления от 3 млрд. долара годишно.

Шефчович е европейски комисар от Словакия. Словакия заедно с Полша ще загубят приходи от транзита на руски газ в случай на отказ от украинския транзит и използването на заобикалящи трасета. През последните пет години Европейската комисия се постара да утвърди и успя да имплементира до края на 2019 г. поправки в Газовата директива, които обхващат енергийните норми на ЕС върху морските газопроводи, което може да доведе до ограничаване на възможностите на „Газпром“ по отношение на свободното използване на мощностите на „Северен поток 2“.

На 10 септември тази година стана ясно, че Европейският съд анулира решението на Европейската комисия от 2016 г. , според което „Газпром“ може да използва напълно мощностите на газопровода Opal, свързващ газопровода „Северен поток“ с газотранспортната система на Централна и Западна Европа. Газа постъпва в Германия до границата с Чехия. Неговият капацитет е за 36 млрд. куб м газ годишно. В резултат на решението на съда „Газпром“ ще може да използва Opal само до 50 %, като засега даденото решение няма да бъде обжалвано.

 

По ТАСС

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща