Преминаването изцяло на ВЕИ енергия изисква сериозни промени в електропреносната система и пазарния модел

Икономика / България
Георги Велев
525
article picture alt description

Полските енергийни управници призоваха за радикални промени на енергийните пазари в ЕС, обяснявайки, че развитието на до 100% ВЕИ ще изисква децентрализиран начин за търговия с електроенергия. Този модел трябва да се основава на възлови места, а не на регионални зони за офериране, определени на европейско ниво.

Вятърната и слънчевата енергия „ще навлизат все по-масово“ през следващото десетилетие, което ще доведе до много по-децентрализирано производство на енергия спрямо днес, каза Лешек Йесиен, директор в PSE, отговарящ за международното сътрудничество. И децентрализираната енергийна система трябва да бъде подкрепена от търговия, която е „възможно най-близка до реалното време“, за да отразява местните пазарни условия, обясни той, цитиран от Euroactiv.

Според PSE, моделът на ЕС за търговия с електроенергия, базиран на регионални зони за офериране, не е в състояние да се справи със 100% възобновяема енергия. Това „води до големи дисбаланси в системата“ в зависимост от това къде вятърът духа или слънцето грее, поясни Йесиен. И това „изисква големи количества усилия за повторното балансиране на системата, посочи той.

За разлика от това подходът с регионални възлови точки не изисква постоянни усилия за диспечиране на системата. А по своята същност това би бил по-стабилен вариант, защото се отразява по-добре характеристиката на местната мрежа и капацитета ѝ за производство на електроенергия, аргументира се той.

Аз твърдя, че няма да можем да усвоим възобновяемите енергийни източници на сигурно място, ако търговията с електроенергия не се извършва на подобна възлова база, смята Йесиен. От PSE вече са започнали първите стъпки за подобна възлова търговия. Проектът стартира миналата година и ще бъдем готови до 2023 година, поясни Йесиен. Ние обмисляме да разделим Полша на близо 4000 подобни възела. Всички те отразяват разходите за пренос, както и местните централи за производство на електроенергия, заяви изпълнителният директор на полската фирма. Надявам се, че това ще бъде и вид пилотен проект за другите мрежови оператори в Европа, добави експертът.

ЕС се насочва към регионални търговски зони

Моделът на ЕС за търговия с електроенергия понастоящем се основава на зони за наддаване - или географски райони, където цените на едро на електроенергия са еднакви. Ако бъде създадена дадена възлова зона, сделките могат да бъдат сключвани свободно, без да се налага изграждането на нов капацитет за пренос на мрежа, обясни Михал Гловски, полски адвокат по енергийни дела.

Регионалните зони за търговия имат тенденция да съответстват на националните граници - те отразяват решения за разгръщане на мрежата, които често се били взети преди десетилетия, във време, когато електричеството все още беше до голяма степен е било под държавен контрол.
Но въпреки че възловата търговия е подкрепена почти единодушно от учените, политиците казват, че е рано да се прилага на практика на европейско ниво, защото мрежите не са готови за това.

"На теория имате право", каза Себастиан Грас, служител, отговарящ за мрежите в дирекцията на Европейската комисия за енергетиката, в отговор на обясненията на Йесиен за търговията чрез подобни възлови точки. Въпреки това, теорията може да бъде доста различна от практиката, предупреди той, посочвайки "практическите ограничения" с мрежите. "Ако няма инсталирана мощност няма как да има търговия", предупреди Грас. Така че в крайна сметка трябва да намерим решения ”, които съчетават нуждите на пазара с физическите ограничения на мрежите, обясни евроекспертът. Европейската комисия се опита да раздели националните зони за търговия на по-малки единици, за да ги направи по-ефективни и да намали граничния ефект. Но определянето на зоните за търговия може да бъде силно политически проблем, отбелязват от PSE и добавят, че много държави не са готови да обмислят това, „въпреки че законодателството на ЕС го прави основополагащо за ефективността на трансграничния пазар“.

Въпрос на доверие

А електрическите мрежи понякога просто липсват на места. Скорошната реформа на правилата на пазара на електроенергия в ЕС, договорена през миналата година, решава да създаде регионални центрове за сътрудничество до 2023 г. като начин за улесняване на трансграничния обмен на електроенергия.

Но напредъкът по идеята е бавен. В Германия, например, местното население се противопоставя на изграждането на нови електропроводи, което възпрепятства пренасянето на офшорната вятърна енергия от бреговете на Балтийския регион на страната до най-южните й алпийски региони.
Освен това възловото ценообразуване повдига въпроси за страни като Франция, която прилага еднаква цена на дребно на електроенергия за всички домакинства, или такива като Испания, което гарантира единна цена за слънчева и вятърна енергия. Операторите на преносни системи вероятно са най-предпазливи, когато става въпрос за възлова търговия с електроенергия.

Паскал Фонк от белгийският енергиен оператор Elia твърди, че търговията на принципа на възли може да се изисква в бъдеще, но в момента не е нужно това. Сътрудничеството изисква доверие и готовност да се отместим от националните си интереси. И това вероятно е трудност, с която се сблъскваме всеки ден, заяви тя.

„Трябва да се изправим пред реалността. Има големи проблеми като сигурността на доставките “, което остава да бъде решено от националните власти. Това създава и настоящите проблеми, което предотвратява появата на безпроблемен пазар на електроенергия в целия ЕС. Доверието вече е създадено, обясни Фонк, припомняйки за пазарното обединение на енергийните мрежи между Белгия, Франция и Нидерландия, което в момента се надгражда. Тя посочи и развитието на пазара в „В рамките на деня“ като друга област, в която се постига напредък за интегриране на европейските пазари на електроенергия.

Но „трудностите“ остават, призна тя, като посочи остатъчната липса на разбирателство между мрежовите оператори в различни страни. "Това са трудностите, които всички имаме", призна Фонк, като заяви, че за разрешаването на тези различия е необходимо всички да седнат на една маса. Освен това тя изрази скептицизъм по отношение на целта на ЕС да достигне 15% взаимосвързаност между европейските държави до 2030 г. Обикновено ние, преносните оператори, не желаем да имаме фиксирани цели, обясни Фонк.

Тя обаче добави, че развитието на мрежата е „вариант, за който не съжаляват операторите“, за да се позволи възобновяемата енергия да бъде интегрирана в електрическата система. Ако не се изгради нов капацитет на мрежата, това може да доведе до допълнителни разходи от 40 милиарда евро годишно на европейско ниво за всички потребители, смята Фонк. Тя предупреди, че това може да блокира интеграцията на нови 150 TW / h годишно възобновяема енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща