НЕК с предизвикателство към КЕВР: Искаме проверка!

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
913
article picture alt description

Първият месец (юли) от новия ценови и регулаторен период в енергетиката вече изтича, но споровете между Националната електрическа компания (НЕК) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не престават. На няколко пъти изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, както и шефа на отдел „Анализа“ в компанията Венцислав Марков на публични форуми, както и на сайта на компанията правят анализи на ценовото решение на регулатора. Критиките им никога не са оставали без отговор. Във вторник, 23 юли НЕК отново, но този път с писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и с копия до председателя на КЕВР Иван Иванов и изпълнителния директор на БЕХ Петьо Иванов предоставя анализ на ценовото решение на КЕВР. Седем са точките, по които НЕК атакува КЕВР. Като цяло изводът на НЕК е, че натрупаният огромен тарифен дефицит от страна на дружеството от 1 040 668 хил.лв.е в резултат на решения на регулатора за 2013-2014 г. и 2014 – 2015 г. НЕК се жалва също така, че КЕВР отказва не само исканите компенсации, но и проверка.


Седемте точки

Анализът на НЕК показва, че съществува голяма вероятност дружеството да продължи да формира дефицит, поради обстоятелството, че и за новия регулаторен период КЕВР не е отчел някои обстоятелства, които е възможно да формират допълнителни разходи, тъй като не са предвидени за компенсиране, се посочва в анализа.
От НЕК обръщат внимание на следните седем точки, които, както твърдят регулаторът не счел за достатъчно аргументирани.

По прогнозната пазарна цена за ТЕЦ  „Ей И Ес Марица Изток 1“ ЕООД и „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД.

От НЕК обръщат внимание, че прогнозната цена за базов товар за настоящия ценови и регулаторен период е 89 лв. за MWh, докато определената прогнозна пазарна цена за двете посочени по-горе централи е 98,08 лв. за MWh и атакуват използваните от регулатора аргументи. В частност става въпрос и за разлика в тълкуването след промяната на Закона за енергетиката, с които бяха извадени на свободния пазар, макар и с преходен период производителите на електроенергия от ВЕИ и високоефективно производство от 1 до 4 Мвт.

По този повод се прави и анализ на работата на двете т.нар. американски централи, от който става ясно, че „за ТЕЦ „ЕЙ И ЕС – 3С Марица Изток 1“ (в доклада на НЕК е използвано това название на централата) при работа на два блока и при изпълнение планирани и проведени на двата енергоблока планови престои през 2018 г. е постигната часова използваемост от 80 %“.

„За ТЕЦ Контур Глобал „Марица Изток 3“ при работа на четири блока работните часове общо за централата при планирани и проведени за всички енергоблокове планови престои през 2018 г. е постигната използваемост от 66%“, се казва в анализа. Експертите правят съответно и съпоставка с възможностите за работа на регулиран и свободен пазар.  „НЕК продължава да поддържа своето първоначално становище, че определянето на прогнозна пазарна цена на базовите централи Ей И Ес-3С Марица Изток 1 и Контур Глобал Марица Изток 2, различна от определената прогнозна цена за базов товар е незаконосъобразно“, е категоричният извод. Според експертите с определената прогнозна цена от 98,09лв. „е голяма вероятността НЕК да не може да реализира енергия на свободния пазар с такава висока цена, което ще доведе до загуба на дружеството от около 7 млн. лв.“


Цената за достъп до електропреносната мрежа или за ВЕЦ-овете на НЕК

Цената за достъп до електропреносната мрежа е второто възражение в анализа, по което НЕК има свое виждане. В частност от електрическата компания твърдят, че тъй като „разходите, които ще възникнат за производителите на електрическа енергия от заплащане на цена за достъп до електропреносната мрежа са свързани с лицензионната им дейност и като такива трябва да са ценообразуващ елемент при определяне на цената на електрическата енергия“.  В случая претенцията на НЕК е за прилагане на наредбата за цените.
„Некоректно е от страна на КЕВР да определя като необосновано искането на производителите за включване в цената на електроенергията цената за достъп до електропреносната мрежа, като се позовава на Наредба №1, която е променена впоследствие, без знанието на заинтересованите дружества.

Изключването на цената за достъп до електропреносната мрежа като ценообразуващ елемент, от електроенергията предоставяна от ВЕЦ на регулирания пазар ще доведе до загуба от 1 300 хил.лв. Като се отчете обстоятелството, че НЕК ЕАД оферира на борсата около 1 500 000 МВтч електроенергия по поетия ангажимент към ЕК по делото БЕХ-електричество по определена първоначална цена от 44 лв./МВтч е възможно дружеството да формира загуба от цената за достъп още около 3 200 хил.лв.“ заявяват експертите, изготвили анализа.

„Контур Глобал Марица Изток 3“ АД с иск срещу НЕК

Националната електрическа компания е получила през месец юни известие за арбитражна процедура по (чл.21.5) от Споразумението за изкупуване на енергия, става ясно още от анализа. Причината, според доклада е, че регулаторът не се е произнесъл по искан от централата тарифен модел.
„Два поредни регулаторни периода НЕК ЕАД като заинтересована страна по Споразумението за изкупуване на енергия изисква в Цената за разполагаемост на „Контур Глобал Марица Изток 3“ да се отразят разходите за инвестицията за извършената SO&NOx модернизация“, се казва в доклада. Централата, според анализа е внесла писмо от март 2018 г. с искане за одобрение на тарифен модел, като повтаря искането и през март тази година, но регулаторът отново не се произнася. Според твърдението той е в процес на административно производство.
Резултатът обаче, както става ясно е – арбитражен иск от страна на ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 2“ срещу НЕК по Споразумението за изкупуване на енергия. „Като резултат от описаните обстоятелства се очаква увеличение на тарифния дефицит със стойността на инвестицията с включена възвръщаемост – около 65 млн. лв., без отразяване на потенциалните лихви за забава и съдебни разноски.


Преференциалните цени за минали периоди, компенсации
 
По отношение на  компенсациите, свързани с постановени от КЕВР решения за утвърждаване на преференциални цени на електрическата енергия от комбинирано производство за изминали регулаторни периоди електрическата компания претендира за предизвикани допълнителни разходи от 12 484 хил. лв. Причината – паднали в съда решения на регулатора, но причинени не от електрическата компания, смятат експертите, изготвили анализа. Тези пари НЕК трябва да плати на дружества като Топлофикация Русе, Брикел и Топлофикация Сливен.
Горе-долу същият казус е и по отношение на добавките за зелена енергия , високоефективно комбинирано производство и невъзстановяемите разходи по арбитражни и съдебни дела, за които НЕК настоява да бъдат компенсирани.

Спорът „обществена доставка на електрическа енергия“ продължава и в този анализ на НЕК, въпреки че регулаторът на няколко пъти обясни аргументите си. В анализа на електрическата компания за пореден път се обяснява, че за периода от последните четири години натрупаните непокрити разходи от тази компонента са около 214 505 хил. лв., като голяма част от тях са по лихви по отпуснатите от БЕХ кредити за оборотни средства, поради ликвидната криза на компанията. „Основна причина за тази криза е обстоятелството, че регулираните цени, определяни от КЕВР, по които дружеството работеше в няколко преходни регулаторни периода не покриваха икономически обоснованите разходи за регулирана дейност и компанията формираше тарифен дефицит“, казват анализаторите. НЕК излага предложението си, в което иска обществената доставка да не е 2,29 % , а 3%.

Електрическата компания набляга значително и върху компенсиране на разходите за изминалите регулаторни периоди, като на практика предизвиква регулатора с проверка. „В очакване на проверка от КЕВР, НЕК ЕАД само от решенията за 2013-2014 и 2014-2015 г. си остава с безусловно формиран тарифен дефицит от 1 040 668 хил.лв.“, заявяват експертите, изготвили доклада подписан от изп. Директор на дружеството Петър Илиев.

 

Анализът на НЕК: https://nek.bg/images/content/pdf/SKM_C3110190723123000.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща