За Русия – неутрално: Кой как разбра разнопосочните сигнали на кабинета „Борисов“, какво да очакваме

Икономика / България
Галина Александрова
387
article picture alt description

Полицията в България обвини председателят на българското Национално движение „Русофили“Николай Малинов в шпионаж в полза на Русия.Във връзка със същото разследване беше задържан и разпитван „кото свидетел“и секретартят на,движението и бивш главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов, както и проф. Ваня Добрева. В рамките на два дни в публичното пространство официалните органи за сигурност – МВР, следствието, прокуратурата, ДАНС, включително и дипломатическото ведомство МВнР развиха тезата за международен заговор за пуч срещу кабинета „Борисов“.

Реакциите в обществото са различни – и това е обяснимо, като се има предвид, че допреди месец премиерът Борисов и някои министри със същото усърдие и ентусиазъм говореха за нуждата от затопляне на отношенията с Москва и усилията, които се правят в тази посока.

Това е обяснимо, като се има предвид, че България заложи в основата на бъдещото си икономическо развитие няколко големи енергийни проекта, на които разчитаме да запазим позициите си в региона на значим производител и износител на електрическа енергия и разпределителен център на потоците руски, американски, азербайджански, средиземноморски и т.н. природен газ през Балканите към Централна и Западна Европа. За да се случи това, трябва да бъдат реализирани няколко големи, скъпи и сложни проекта, които изискват участие на руски технологии и компании. Такива са проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“, развитието на газопреносната инфраструктура в страната, за което неотдавна подписахме споразумение с руската страна, доставки на газ по втората тръба на Турски поток, който да бъде базата за структуриране и функциониране на газовия хъб „Балкан“, като пренася синьо гориво през България към Сърбия, Австрия и Европа. В икономически план страната ни разчита на руските туристи, за да пласира успешно туристическите си продукти и да печели.

В този контекст е трудно да се намери логично обяснение за разразилия се шпионски скандал, който повечето анализатори посрещат с насмешка. Вероятно и Русия, както и повечето държави, имат резидентура у нас, но тя е на съвсум друго ниво и в никакъв случай не е така открита и уязвима. Изборът да се олицетвори шпионската афера с точно тези двама представители на неправителствена организация, която с името си афишира, че представлява мнението на тази част от наслението на България, която изпитва топли чувства към Русия и чете историята по начин, който ни свързва емоционално с Москва и работи за развитие на българо-руските отношения, изглежда абсурден.

Съвсем наскоро говорехме за съвместни проекти и развитие на търговсските връзки, премиерът Борисов дори заяви, че ЕС трябва да поеосмисли санкциите срещу Русия. Затова е трудно да се разбере резкият завой в политиката към Москва и да се направи оценката на евентуалните последици от този скандал за отношенията с Русия,, включително в икономическата, енергийната и търговската сфера. Поне докато не се намери разумно обяснение за шпиономанията, обхванала правителство и институции преди изборите и непосредствено преди старта на важни за страната ни и за региона проекти.

Реакцията на Москва – изненада и тревога

В Русия посрещнаха с тревога новината. Председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия (Сената) Константин Косачев е разтревожен от съобщенията за задържани активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че Москва е готова да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

„От България пристигат крайно притеснителни новини. Серия задържания, разпити и обвинения в „шпионаж“ на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Познавам отлично много от тези хора“, написа Косачев във „Фейсбук“ във вторник.

Той добави, че заедно с тях парламентаристите са направили много по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията ежегодно провежда в Крим. „Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително. По всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа“, подчерта сенаторът.

Освен това той изрази намерението си да поиска изчерпателни оценки на случващото се от международните правозащитници, „занимаващите се с темата за затворниците на съвестта (Prisoners of conscience – POC бел. „Фокус“) и от съюзническите за България НАТО и Европейски съюз, които толкова много обичат своите ценности и нашите общи права на човека“.

„България, ти вече се опозори тези дни в оценката си за резултатите от Втората световна война. Време е да се опомниш“, завършва съобщението си Косачев.

На свой ред вице председателят на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел" Леонид Решетников отбеляза на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, че „американците започнаха кампанията „руски шпиони в България".

Ето няколко мнения на политици, историци и анализатори:

Доц. Александър Сивилов – Посланията на правителството са разнопосочни, реакцията на Русия не може да е положителна

Реакцията на Русия на последните събития в България в никакъв случай не може да е положителна. Видя се от изказването на руския посланик в България, че те са объркани – правят се срещи на премиер и президент, обсъждат се съвместни проекти и после се случва нещо подобно. Българофобията в Русия нараства изключително много. Това е много опасен и негативен ефект. Това каза доц. Александър Сивилов, преподавател в СУ, в предаването „В Развитиена Bloombergtv.bg.

Според него българското правителство дава ясни сигнали сега за разлика от други сигнали, в които даваше по-рано в посока на затопляне на отношенията с Русия. Какво е предизвикало влошаването на отношенията с Русия е трудно да кажем, но безспорно има такова, смята доц. Сивилов.

"Изглежда странна забраната Решетников да посещава България, защото той сега няма своята роля в руското разузнаване, каквато е имал допреди реално една година. Абсолютно закъсняла мярка.
Струва ми се странен и необясним ареста на Юри Борисов, защото той няма достъп до класифицирана информация и не се знае да е имал такъв. Това изглежда като една безсмислена гонитба", каза той.

На подобен тип разпити и арести могат да бъдат подложени голям брой български граждани, включително хора като мен, които се занимават с руска история и гледат на нещата по различен начин от този на българското правителство. Тук стигаме до въпроса – къде минава тънката граница между сигурността на българската държава и репресията. Надявам се да не я прекрачваме, за да не стане България една от страните, които дават грешен пример за останалата част от света, подчерта гостът.

"Какво разбираме под чуждо влияние и това кое е полезно и кое е вредно влияние? Ако сега това се прилага към хора с връзки с Русия, в следващ момент това може да се види и при хора, които имат връзки с Китай, или с други държави. Разчитам, че сме правова държава, ще се появят реални обвинения и на база на какво е осъществен този разпит и този арест. Ако има реални доказателства, ситуацията ще е коренно различна", заяви Сивилов.

Не смятам, че сме имали мека позиция спрямо Русия. Ако помните позицията на бившия президент Росен Плевнелиев, тя беше абсолютно ясна и категорична. Дори ако е имало разминаване между него и правителството в някои моменти, това беше проблем на управляващите. В последните години България, поне от гледна точка на политическия си елит, е абсолютно убедена в членството в ЕС, НАТО и в съюза със САЩ. България определено не е страна, която е в прекрасни и дружески отношения с Русия. Добре е да осмисляме позициите си и да търсим възможността за сътрудничество с колкото може повече страни, допълни той.

Българската външна политика в последните 20 години по никакъв начин не е съобразена с руската. Участието ни в мисиите в Ирак и Афганистан, позициите ни по проблемите в Сирия и по всички ключови за руската външна политика неща, ние винаги сме били от другата страна. Не смятам, че сме зависими от руската външна политика. Има определена икономическа зависимост от Русия, но това не се отнася само до България, отнася се до целия ЕС, каза Сивилов.

"Не мисля, че позицията на държавния глава се е променила с нещо. Българския президент е съвсем демократично и честно избран от българите и не виждам с какво подобни събития могат да променят позицията му", допълни гостът.

Разликата с предишните избори беше малка – нивата на гласувалите в местните избори в Русия бяха много ниски. Големия проблем на опозицията в Русия е, че тя не успява да мотивира хората да гласуват. Тактиката беше да се гласува за кандидати, които не са от партията на Путин. Либералната опозиция, която е най-гласовита в западните медии, не успява да се обърне към руснаците и дори към жителите на Москва, тя няма реална тежест, коментира Александър Сивилов отминалите избори за местни власти в Русия.

В Русия, изборните нарушения, правени от властта, са доста ограничени. Там има система за наблюдение, в която всеки гражданин може да види къде какво става. Съществува като проблем разбира се касирането на избори в места, където опозицията води, каза историкът.

Ситуацията в Москва е малко променена. Единная Россия загуби две места там. Сега 13 души от избраните в градската Дума са от Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила.

Въпросът е как ще реагира Русия на предстоящите световни икономически трусове, които се очакват в следващите 2-3 години и другия фактор е дали Москва ще запази геополитическото си влияние, коментира доц.Сивилов.

Проф. Евгений Дайнов, политолог: В ситуация, в която е почти очевидно, че ГЕРБ ще загуби София, се правят всякакви политически игри

В ситуация, в която е почти очевидно, че ГЕРБ ще загуби София, се правят всякакви политически игри, за да не бъде тази загуба болезнена и ако може да не се състои. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Евгений Дайнов. Той коментира и случая с арестувания за шпионаж Юрий Борисов. Според него, ако не му бъде повдигнато обвинение, това ще значи, че задържането му е опит за мобилизиране на градския десен глас в София.

„Знаем, че този човек е привлечен, но дори не е ясно, дали е обвинен. Нямаме второ знание, за да направим хипотеза, но знам няколко неща. Първо: Управляващата вихрушка не действа нито принципно, нито законно. Те винаги търсят партиен или финансов интерес. Зад всички гръмки арести, които хвърчат, а след това се провалят, стоят политически игри. Зам. главния прокурор Иван Гешев, който провежда тази акция, е много по-склонен да играе политически игри, отколкото да следва правосъдието“, коментира той.

Проф. Евгений Дайнов прогнозира, че ако ГЕРБ бъде пробит в София, това ще промени конфигурацията на политическата обстановка в цялата страна.

Гл. ас. д-р Георги Проданов: Тепърва ще се разплитат много връзки и зависимости

Това, което се случи, имаше начало в нотата на МВнР срещу изложбата на тема „освобождението“ на България. Не съм изненадан от развитието на ситуацията, изненадан съм на първо място, че се случи.Влиянието на Русия в България не е само една нишка, там са много кълба или оплетени нишки в едно и също кълбо. Основният проблем е, че до момента не беше изгодно да се засяга темата за негативното влияние на Русия в България. Тук визираме подкрепата на разни патриотарски кръгове, определени пара-православни и пара-военни кръгове, определени парламентарни партии (имам предвид Атака и разни други), така че тепърва ще се разплитат много връзки и зависимости. Въпросът е доколко има воля, каза по телефона гл. ас. д-р Георги Проданов, Департамент Политически Науки в НБУ, в предаването В Развитие“ на Bloombergtv.bg

Под нормализация на отношенията се разбира – когато имаме агресивни действия, да отвръщаме по подобен начин, да имаме очертана граница. България и службите и много дълго време си затваряха очите за подобни действия", допълни гостът.

Това не е свързано с вътрешно-политически процеси в България, освен ако не се предотвратява нещо планирано – финансиране или някаква провокация, но това е малко вероятно. Случващото се е резултат от дългогодишно натрупване на непартньорско и направо враждебно поведение на Русия по отношение на България, каза Проданов.

Като съдим по сходни ситуация в съседни държави, като Сърбия, Черна гора, Гърция (която изгони руски дипломати), може би е редно и тук да се стигне до подобно изостряне. За всички в подобни ситуации е ясно, че явно е дошъл краят на търппението на засегнатата държава, в случая и нашето търпение се е изчерпало. Към Русия трябва да се направи явен знак да прекрати или поне да намали случаите на пряка намеса във вътрешните работи на България, обясни той.

"Разбира се, че има приемник на Решетников. България не е място, където е трудно да пробиеш, или на Русия да и се налага да упражнява с големи усилия своето влияние. Не става дума за това, че русофилството е укоримо, но е укоримо това, което е в разрез с нашите интереси. Укорими са кампании, свързани с конвенциите за децата, които активно вървят в социалните мрежи и явно в цяла Европа се финансират от проруски кръгове. Укорими са кампаниите срещу Истанбулската конвенция и други хибридни войни, които Русия води от много години срещу ЕС. Въвеждането в Русия на понятия като „еврогей“, които там са нарицателно за граждани на Европа, е всъщност проблемът с Москва", заяви Проданов.

Като съдим по реакциите, едва ли държавния глава има най-добрите и безкористни цели в сегашната ситуация, и във всяка ситуация свързана с Русия. Там също липсва този рационализъм, който трябва да има всеки български политик, обясни гостът.

Президентът Румен Радев: Безсилието на управляващите да решат тежките проблеми се изражда в паническо търсене на враг, което да противопостави хората

Безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в настоящото, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес. Това заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Влизането в Шенген и Еврозоната, отпадането на европейския мониторинг за върховенството на закона у нас, както и привличането на чуждестранни инвеститори са сред стратегическите приоритети, в които управляващите се провалят“, заяви държавният глава. В отговор на въпрос за вчерашните процесуално-следствени действия за шпионаж в полза на чужда държава президентът заяви още, че това е „изключително тежко обвинение“ и ако от следствието не представят неоспорими факти, „ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий“. „Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите“, заяви президентът.

„Според мен здравият разум очевидно напуска българското политическо пространство и особено управляващите“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос дали е атака срещу президентската институция разпитът на социолога Живко Георгиев – член на Стратегическия съвет при президента, за проведено от него социологическо проучване преди президентските избори. По думите на Румен Радев, част от твърденията относно Живко Георгиев, свързани с разпитите, са абсурдни и нелепи. „Аз съм избран с гласовете на 2 млн. българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора“, заяви Румен Радев.

Корнелия Нинова, БСП: Арестите се използват в предизборна кампания - Борисов е готов на всичко за властта, но се минаха граници

Арестите се използват в предизборна кампания - Борисов е готов на всичко за властта, но се минаха граници. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с ареста на Юрий Борисов и разпитите на проф. Ваня Добрева заради шпионаж, предаде Агенция "Фокус". "Смятаме, че се прави в момента и сега, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството и да се използва случая в предизборна кампания.

Воден единствено от желанието си за оставане на власт на всяка цена премиерът Борисов е готов на всичко, но вчера се минаха граници. С действието им вчера се провокира разделение между българския народ на русофили и русофоби, всяването на страх и насъскването на едни срещу други. Докато по този начин ни разделя и противопоставя ни отнема най-ценното право - свободата. Да се говори свободно, да се изразява свободно мнение, да се сдружават свободно българските граждани. Ето защо се обръщаме към всички, на които тази ценност е скъпа - категорично да се противопоставим на подобни действия, на които вчера бяхме свидетели: водене с белезници, страх, разпити и т.н.", допълни Нинова.

Попитана как ще коментира забраната на Леонид Решетников да влиза в България, Нинова заяви, че щом прокуратурата е решила така, сигурно има основание. "Не се месим в тяхната работа", допълни още лидерът на БСП.

„Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления по глава първа от НК. Разбира се, то трябва да бъде доказано. Ние много внимателно ще следим оттук нататък дали и как то ще бъде доказано. Оценяваме случилото се вчера като провокация. Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. Оценяваме случилото се като грубо посегателство на свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, на дейността на общественика проф. Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своята позиция за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия. Това не ги прави престъпници“, подчерта Нинова.

„Оценяваме случилото се като провокация срещу правото на свободно сдружаване", допълни тя.

Иван Сотиров, зам. председател на СДС: Акцията за шпионаж е закъсняла

Акцията за шпионаж е закъсняла. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Иван Сотиров, член на Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“, народен представител и зам. председател на СДС, цитиран от Агенция Фокус. Той обясни, че дейността на ревизираните хора е публична от няколко години насам и е очевидно, че е срещу националния ни интерес. „Още повече, че когато беше окупиран Крим Николай Малинов, като народен представител, излезе с поздрав към всички славяни за победата в Третата кримска война и имаше недвусмислен призив да се продължи по южно направление към Балканите. Още тогава ние от Сдружение

„Достойнство, отговорност, морал“ се обърнахме към парламента и компетентните органи, защото мнението ни беше, че трябва да му бъде потърсена най-малко политическа отговорност. Отделно такъв призив от български гражданин към чужда държава е съставомерен по чл. 98 от НК.“, каза той. Според Иван Сотиров тези българи, които се прокламират като русофили, не са такива, а по-скоро са кремълски слугинаж. По думите му нашите комунисти нямат политика изградена на принципи и ценности, а мнението им зависи от курса в Москва. Той изрази надежда акцията да не е предизборна или за доказване към западните ни партньори, че България действа категорично в тази насока.

Спас Гърневски, ГЕРБ: Призовавам Корнелия Нинова да запази самообладание по случая с арестуваните русофили

Бих призовал г-жа Нинова да запази самообладание, никой не говори за нея или за дела в миналото. Всички имаме интерес България да отблъсне тази поредна кибератака срещу себе си, да се доверим на тези хора, които са призвани да пазят националната сигурност и да изчакаме всичко спокойно да приключи. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски по време на пресконференция във връзка с арестите на Юрий Борисов и други русофили заради шпионаж, предаде Агенция "Фокус".

Той отправи апел към политическата система и партиите. "В този момент, когато става въпрос за националната сигурност, да не си позволяват интерпретации, да не влизат в ролята на гузен негонен бяга. Да не коментират. Ние може да кажем, че повече от две години виси един въпрос имало ли е среща на г-жа Нинова с г-н Решетников. Това са въпроси, които тепърва ще получават отговор", посочи още Гърневски. По думите му в конкретния случай всеки трябва да запази чувството за национална отговорност, за националната отгоност на България и да не влиза с коментари, които биха застрашили тази сигурност. "Тук става въпрос за конкретни имена, за конкретни случаи, и всеки от нас има интерес всяка политическа сила има интерес този случай да бъде разплетен, разнищен", допълни още депутатът от ГЕРБ.

Тома Биков, ГЕРБ: Крайно невъздържани са реакциите на някои от политиците и партиите

Крайно невъздържани са реакциите на някои от политиците и партиите за арестуваните русофили, дори на някои от институциите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на пресконференция във връзка с арестите на Юрий Борисов и други русофили заради шпионаж, предаде Агенция "Фокус".

"Моето лично впечатление в такива ситуации е, че обикновено в нашите служби, в такъв тип ситуации действат съвместно или по сигнал на партьорски служби. Без да сме запознати в детайл с това разследване от изявленията на прокуратурата и на службите ние разбираме, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица. Не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея. В подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни, обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат направени без зад тях да стоят сериозни доказателства. Затова смятам и реакциите на някои от политиците и на партиите и,ако щете дори на някои от институциите за крайно невъздържани, при положение, че самите те не знаят за какво става въпрос", посочи Биков.

Румен Петков, АБВ: Ако руският шпионлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов и Живко Георгиев, значи руснаците са много зле

Ако руският шпиопнлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов и Живко Георгиев, значи руснаците са много зле. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по Нова телевизия. „Това е повече от нелепо. Първо вчера са отведени по този начин без белезници може би голямата част 10-15 души. Да те отведат с белезници, да ти изтъръшат къщата и късно вечерта да ти кажат : „Абе ти си свидетел“, мисля, че нещата излизат извън възможността да бъдаът коментирани с нормални аргументи и логика. Познавам част от тези хора. Ако руският шпиопнлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов, Живко Георгиев, значи руснаците са много зле. Ама много. Второ, пак казвам тези хора, които изредих познавам. Проф. Ваня Добрева е един много чист човек. Ние може да сме имали с нея политически различия, но тя да бъда привиквана п о този начин сутринта в 7.00 ч. „Ела, че ни трябваш“, Живко Георгиев – някой съмнява ли се в почтеността и лоялността на държавата – мисля, че не“, допълни още Петков.

Във връзка с фигурата на Решетников, Петков посочи, че това е несериозно. "Първо Решетников е пенсионер. Той няма нито възможностите, нито ресурсите, нито инструментариума да събира информация. Аз въобще не виждам каква е ролята на г-н Решетников тук. Той е една митична фигура, която каквото стане или не стане - абе Решетников е. Тези хора, които са привиквани като свидетели с уклон към обвинение, те нямат достъпа до информация. Работа в полза на чужда ържава. Аз апелирам утре по същия начин в Бояна и ли в Банкя, където е премиерът Борисов да го арестуват. Той преди няколко години направи пълни самопризнания и каза, че като дошла г-жа Клинтън и го натиснала да спре два проекта и той ги спрял. Да арестуват цялото правителство и половината парламент. Какво означава да преведем 1, 2 млрд. за едни невидими самолети, невидими в смисъл, че още го няма заводът, който ще го произвежда. Това не е ли работа в полза на чужда държава. Да сме наясно“, допълни още лидерът на АБВ.

На въпрос с какви данни трябва да разполагат разследващите, за да има обвинение в такова престъпление за национално предателство, Румен Петков отговори: „Ако те имат в ръцете си доказателства за финансови потоци, за предоставяна информация. Хората, които аз изреждам няма откъде да имат информация, за да я предоставят. Ако те имат данни за движение на финансови ресурси, за ангажименти на тези хора да предоставят определен обем информация, да влияят върху българското обществено мнение против интересите на България, да извадят и да ги кажат. Проблемът е, че ние в избори влезем ли или вадим карта на черепите, или събаряме мавзолей, или ритаме паметници. Само не гледаме нашата политика и нашия интерес. Аз затова казах като за Цецко, така и за Цецка. Щом тук ще говорим за чуждо влияние, айде утре премиера при белезниците. При премиера поне имаме самопризнание“, допълни още той. Според него ако тези арести са новият прочит на 9 септември, не е ясно какво ни очаква. Петков обвърза 9 септември и с декларацията на Външно министерство за изложбата в Руския културно-информационен център.

„Намесата на въшно е нелепа. Когато си неграмотен, не знаеш, че Централна и Източна Европа се пише с главна буква, когато си арогантен не е добре. Но когато си вандал в прочита на историята – неграмотен и арогантен – ти си готов министър на външните работи на Бойко Борисов. Нямам предвид никой конкретно, но да направиш цялата тази организация 15 души сутринта в 6.30 да им пратиш тройки да им връчат призовки, при положение, че има канален ред да бъдат връчени тези неща, е да го кажем оригинален прочит на деветосептемврийското утро тази година“, изтъкна още Петков.

Кольо Колев: Висок пилотаж в предизборната порнография

В основата на шпионския скандал е предизборната ситуация, заяви пред БНР социологът Кольо Колев.

„Бих нарекъл това продължение на предизборната порнография, започнала с г-н Игнатов, само че тук отиват доста по-далече, тъй като тук вече има и институционална намеса – абсолютно несръчна и безумна“, коментира Колев в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Висок пилотаж предизборна порнография – без всякакво съмнение, с външнополитически привкус. Това от една страна цели да повлияе на изборите в страната, от друга страна – да повлияе на взаимоотношенията с Русия“, продължи той.

Според Кольо Колев всичко това са „плоски политически игри“. За него е учудващо обаче, че прокуратурата се намесва в тази история.

Социологът е категоричен, че разумният избор на БСП е да подкрепи Мая Манолова като кандидат за кмет на София в предстоящите избори. Според него тя има потенциал да привлече избиратели извън левицата:

„До голяма степен тя може да привлече протестния вот – антиГЕРБ вота“.

Всички партии са в слаба позиция и до голяма степен обществото е омерзено, подчерта още Кольо Колев и добави мнението си, че тези избори няма да се решат от партийните централи и симпатизанти, а ще се решат в много по-широк формат и общественост.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща