Sandbag: “Големият крах на въглищата в Европа през 2019 г“

Производството на електроенергия от въглища е спаднало във всички страни от ЕС, с изключение на България и Словения, където се увеличава

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
261
article picture alt description

„Europe’s Great Coal Collapse of 2019“ или „Големият крах на въглищата в Европа през 2019 г“. Така е озаглавила докладът си консултантската компания Sandbag. Според него настоящата година не се очертава като много удачна за европейският въглищен сектор. Авторите на доклада съобщават, че през първото полугодие на 2019 г. производството на електроенергия на базата на въглища в Европа е спаднало с 19 % в сравнение с първото полугодие на 2018  В абсолютни цифри това са 50 ТВтч, които са били заменени от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) . Плюс 30 ТВтч и природен газ – плюс 30 ТВтч.


Най-значителен е спадът в тези страни, които поощряват развитието на вятърната и слънчевата енергетика и планират поетапен отказ от въглищата. В частност, в Германия отказът от въглищните мощности вече е достигнал 22 % и както сочат данните, в абсолютни цифри това е най-големият спад в целия ЕС. Както е известно неотдавна немската енергийна компания RWE също съобщи, че повече няма да инвестира в нови електроцентрали, работещи на въглища.


В Ирландия спадът на въглищните мощности е 79 %.


Ръстът на цените на въглеродните емисии подпомага намаляването на производството от въглищни електроцентрали.
Въглищните мощности са спаднали и в Полша, която исторически залага на въглищата в електроенергетиката. Пускът на нова газова електроцентрала в Плоцк е довел до спад на производството от въглищни мощности с 6 %.


Производството на електроенергия от мощности на въглища е нараснало само в две страни – България и Словения.
Очакването на Sandbag е, че дори и да продължи спадът на въглищните мощности до края на тази година, все пак на тях ще се падат 12 % от изхвърляните парникови газове в ЕС през 2019 г.

 

Прочетете повече на: https://sandbag.org.uk/project/coal-collapse/

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща