Белгия вече няма да използва руски уран за атомните централи

Енергетика / Свят
3E news
485
article picture alt description

АЕЦ Дул в Белгия.

Източник: Wikipedia.

Апостол Апостолов, икономически журналист

Белгийските атомни централи вече няма да използват уран от Русия, съобщават De Tijd и обществената телевизия на страната VRT.

Новината, че компанията Engie Electrabel няма да използва повече уран от Русия се основава на годишния доклад на дъщерното дружество за поръчка на ядрено гориво на енергийната компания Synatom.

Последните два останали ядрени реактора в Белгия ще работят единствено с гориво от западни доставчици от страни като Канада и Австралия.

Говорителката на Engie Хелън Смет заяви пред "De Tijd", че компанията е взела съзнателно решение да спре да използва руски доставчици на уран.

"Последните доставки на уран от Русия пристигнаха в края на 2021 година. Също така за конверсията на урана, междинна стъпка преди обогатяването му, и за окончателното обогатяване вече не работим с руски компании", допълнила тя.

Русия е основен световен играч в добива и обогатяването на уран. Въпреки това, след руската инвазия в Украйна, зависимостта от Русия за уран е поставена под въпрос в страните в цяла Европа.

Преди войната около 40% от урана, използван в атомните електроцентрали Doel 4 в Източна Фландрия и Tihange в провинция Лиеж, беше с руски произход.

Страната разполага в двата АЕЦ с общо 5 реактора от общо 7, след като през миналата година "пенсионира" други 2. Очква се в края на 2025 г. да изключат още 3. Така правителството оставя за следващите 10 години с общо 2 мощности. Преговорите за тяхното удължаване продължиха с компанията-майка Engie почти 2 години.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща